Sunday, May 29, 2022

Penunggang, pembonceng motosikal rekod kes maut tertinggi

Secara Rawak

KUALA LUMPUR: Kemalangan maut melibatkan penunggang dan pembonceng motosikal merekodkan jumlah tertinggi dengan 88 kematian dicatatkan di seluruh negara setakat Jumaat, sejak Op Selamat 18 sempena Aidilfitri dilancarkan pada 29 April lepas.

Timbalan Ketua Polis Negara Razarudin Husain berkata kemalangan maut membabitkan pemandu dan penumpang kenderaan lain pula mencatatkan 44 kematian diikuti pejalan kaki dengan lapan kematian serta penunggang basikal (satu kematian).

“Keseluruhan kes kematian sepanjang Op Selamat 18 adalah sebanyak 141 kematian dalam 135 kemalangan maut yang berlaku di jalan raya di seluruh negara,” katanya seperti dipetik Bernama.

Beliau berkata selain itu, polis secara keseluruhannya merekodkan sebanyak 12,985 kemalangan di seluruh negara sepanjang tempoh berkenaan.

Katanya, sejumlah 257,808 saman telah dikeluarkan ke atas pengguna jalan raya atas pelbagai kesalahan trafik.

Razarudin berkata daripada jumlah itu, sebanyak 194,445 saman dikeluarkan atas kesalahan utama iaitu memotong barisan, memotong garisan berkembar, memandu di lorong kecemasan, melanggar lampu isyarat merah, memandu melebihi had laju yang dibenarkan serta menggunakan alat telekomunikasi.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru