Tuesday, August 16, 2022

Tangguh RUU Anti-Lompat Parti amat mengecewakan

Secara Rawak

KUALA LUMPUR: Berita penangguhan Akta Anti-Lompat Parti untuk dibawa ke Dewan Rakyat amat mengecewakan.

Menurut  Ketua Pergerakan Puteri Umno Malaysia, Datuk Zahida Zarik Khan timbul pelbagai persoalan apabila dikhabarkan di media, keputusan tersebut dibuat kerana kabinet tidak bersetuju  RUU itu dibentangkan dalam masa terdekat.

“Satu berita yang amat mengecewakan. Dikhabarkan keputusan penangguhan dibuat kerana kabinet tidak setuju ia dibentangkan dalam masa terdekat.

“Persoalan yang bermain dalam fikiran rakyat. Siapakah menteri-menteri yang menolak RUU Anti Lompat Parti ini?” katanya menerusi catatan di Facebook.

“Adakah kerajaan tidak serius dalam mewujudkan undang-undang ini?,”  tanya beliau.

“Rakyat sudah penat dengan kecelaruan politik akibat daripada tindakan ahli ahli parlimen lompat si katak lompat ini,” katanya.

“Selaras dengan ketetapan parti, RUU ini mesti disegerakan hingga lulus di dewan rakyat nanti,” ujarnya.

Memetik laporan, Rang Undang-undang (RUU) Anti Lompat Parti yang sepatutnya dibentangkan di Dewan Rakyat pada Isnin depan ditangguhkan buat kali kedua.

Perkara itu dimaklumkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar pada Khamis susulan kabinet tidak bersetuju dengan pembentangan RUU Anti Lompat Parti itu.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru