Monday, May 16, 2022

Banteras semua bentuk rasuah

Secara Rawak

KUCHING: Lembaga Pelancongan Sarawak (STB) melancarkan Pelan Anti-Rasuah Organisasi (OACP) dan pelan Pengurusan Risiko Rasuah (CRM) sempena Hari Integriti STB yang diadakan di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK), semalam.

STB menandatangani Akuan Ikrar Bebas Rasuah dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan majlis ikrar itu dirasmikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif STB Sharzede Datu Salleh Askor dan disaksikan oleh wakil SPRM.

Ikrar itu adalah janji yang dibuat secara sukarela oleh STB untuk menunjukkan tanggungjawab mereka dalam menjalankan tugas dan aktiviti beretika di pejabat. Ia juga untuk menandakan bahawa organisasi dan kakitangan STB tidak akan melakukan perbuatan rasuah dan mewujudkan persekitaran bebas rasuah, termasuk interaksi dengan rakan kongsi perniagaan dan kerajaan.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan merangkap Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata persekitaran perniagaan yang bersih dalam industri itu akan membantu membangunkan ekonomi negara dan melakar masa hadapan yang lebih baik.

“Industri pelancongan adalah penting kepada ekonomi Sarawak kerana ia merupakan salah satu penyumbang utama kepada pertumbuhan ekonomi negeri. “Ia juga penting bagi negeri kita untuk dapat menarik pelabur untuk mengadakan usaha sama dan membentuk perkongsian strategik dalam membangunkan industri pelancongan Sarawak,” katanya.

Sementara itu, Sharzede juga menyebut pelancaran rancangan dan pemeteraian ikrar itu menandakan peristiwa penting bagi STB, pada masa yang sama menjadikan STB sebagai entiti berprestasi tinggi, bebas daripada amalan rasuah dan salah guna kuasa.

“STB komited kepada tahap integriti, ketelusan dan tadbir urus yang baik dalam pengendalian operasinya.

“Acara itu mengulangi perjuangan kita menentang semua bentuk rasuah di semua peringkat, kerana kita percaya ia adalah tugas dan tanggungjawab bersama sama semua anggota masyarakat, khususnya mereka yang berkhidmat dalam agensi kerajaan, untuk mencapai negara yang bebas daripada segala bentuk rasuah dan penyalahgunaan kuasa,” ujarnya.

OACP adalah pelan lima tahun yang bertujuan memperkukuh tadbir urus, integriti dan kawalan antirasuah yang mencerminkan pendirian dan semangat STB pada masa yang sama, selaras dengan seruan kerajaan untuk mewajibkan badan berkanun membangunkan OACP masing-masing.

Untuk rekod, pelan itu juga akan dilaksanakan dalam tempoh lima tahun dari 2021 hingga 2025.

Selain itu, CRM ialah proses pengurusan yang membantu dalam inisiatif pencegahan rasuah dan memberi tumpuan kepada menganalisis punca, mengenal pasti skim rasuah, menentukan kesan kepada organisasi dan pelan rawatan risikonya.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru