Tuesday, August 9, 2022

Kualiti takungan gas terbaik ditemui di Bintulu

Secara Rawak

KUCHING: Anak syarikat Petroliam Nasional Bhd (Petronas), Petronas Carigali Sdn Bhd (PCSB) berhasil menemukan gas dalam telaga cari gali ‘wildcat’ Hadrah-1 di Blok SK411 yang terletak di perairan cetek wilayah Balingian, kira-kira 170 kilometer barat laut dari persisir Sarawak.

Telaga Hadrah-1 itu telah berjaya digerudi sehingga kedalaman keseluruhan 1,850 meter pada November 2021 dan gas ditemui dalam jujukan tebal batu pasir dan takungan karbonat berkualiti tinggi setebal kira-kira 200 meter.

Naib Presiden Cari Gali, Huluan Petronas, Emeliana Rice-Oxley berkata, penemuan gas tersebut membuktikan lagi kemungkinan penemuan minyak dan gas selain dijangka boleh dibangunkan secara komersial bagi kawasan Kitaran I, II dan III yang belum diteroka di wilayah Balingian.

“Kualiti takungan terbaik yang ditemui menandakan baki potensi yang ada di kawasan sekitar, dengan PCSB berada pada kedudukan baik untuk meneruskan usaha di kawasan sama yang belum dimanfaatkan di Blok SK411 dan SK306.

“Kami berharap dapat menawarkan lebih banyak gas asli, bahan api fosil terbersih, selamat dan boleh dipercayai kepada pasaran,” katanya dalam kenyataan semalam.

Menurut syarikat minyak negara itu, Hadrah-1 merupakan penemuan gas ketiga Petronas di wilayah tersebut pada 2021 selepas Sirung-1 dan Kulintang-1 masing-masing pada Mac dan Mei, manakala pada 2019, minyak dan gas juga ditemui di kawasan yang sama di medan D18.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru