Buaya gagal cari jalan pulang

0
6

SPAOH: Gagal menemukan jalan pulang, seekor buaya sepanjang lapan kaki yang memasuki kawasan kediaman penduduk di sini melalui parit ketika air pasang besar akhirnya tumpas selepas berjaya dijerat.

Ketua Bomba dan Penyelamat Betong, Vincent Baling Yabi yang mengesahkan perkara tersebut memberitahu, pihaknya menerima panggilan kecemasan kira-kira 10.45 malam menyatakan keberadaan reptilia itu.

“Ketika bomba sampai, buaya terbabit telah berjaya ditangkap oleh pasukan Rela bersama-sama penduduk kampung dengan menggunakan tali.

“Buaya sepanjang lapan kaki itu dipercayai memasuki kawasan kediaman penduduk melalui parit ketika air pasang besar, namun sebaik air surut ia tidak menemukan jalan pulang,” katanya di sini, malam tadi.

Jelasnya, buaya tersebut kemudian ditarik ke atas dan dibawa menggunakan pacuan empat roda jabatan ke Balai Bomba dan Penyelamat Betong untuk diserahkan kepada Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC), hari ini.

Vincent menambah, antara faktor lain yang menyebabkan reptilia itu naik ke kawasan penempatan penduduk adalah pembuangan sampah ke sungai berdekatan yang boleh menarik minatnya untuk berada di situ.

Justeru katanya lagi, penduduk kampung terutama yang tinggal berhampiran tebingan sungai diminta berwaspada ketika air pasang besar atau banjir kilat.