Thursday, October 6, 2022

Hampir RM5 bilion untuk kemudahan Internet, komunikasi di Sarawak

Secara Rawak

KAPIT: Rakyat Sarawak perlu membuat pilihan yang betul pada Pilihan Raya Negeri ke-12 supaya hubungan baik kekal terjalin antara kerajaan negeri dan pusat, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menurutnya, hubungan yang baik adalah penting untuk memudahkan urusan antara kedua-dua kerajaan terutamanya dalam melaksanakan pembangunan rakyat Sarawak.

Mengambil contoh pembinaan Jambatan Sungai Yong Kedua bernilai RM12.6 juta yang terletak 15 kilometer dari sini, Ismail Sabri berkata ia tidak akan terlaksana sekiranya kerajaan negeri dan pusat mempunyai haluan yang berbeza.

“Tapi orang Sarawak membuat pilihan yang tepat apabila memilih kerajaan negeri yang sama (pada PRN-11).

“Dan saya lebih senang dan lebih mudah kerja saya, sebab Ketua Menteri Sarawak Abang Jo (Tan Sri Abang Johari Tun Openg) adalah sahabat saya. Sebab itu, kali ini saya harap jangan membuat keputusan yang silap, banyak lagi yang hendak lulus ini tidak dapat dilaksanakan, kalau lain pemerintah negeri dengan pusat,” katanya semasa Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Kapit Town Square di sini semalam seperti dipetik Bernama.

Perdana Menteri berkata menjelang Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-12, semakin banyak kenyataan tidak berasas akan dilemparkan, termasuk mendakwa kerajaan pusat tidak memberikan tumpuan terhadap soal pembangunan di Sarawak.

Kerajaan pusat menurutnya telah melaksanakan pelbagai projek pembangunan di Sarawak termasuk membina Jalan Kanowit-Song-Kapit, yang menelan belanja RM750 juta.

Di Bahagian Kapit sahaja menurut Ismail Sabri, kerajaan pusat telah memperuntukkan RM53 juta di bawah Bajet 2022, untuk membina Jalan Bukit Jayung ke Simpang Jalan Datar Kakus di Belaga, dan RM40 juta untuk membina pencawang pembahagi utama dan talian di Nanga Merit.

Kerajaan pusat katanya, turut membelanjakan RM30 juta untuk melaksanakan projek bekalan air luar bandar di kawasan Nanga Mujong, serta RM4.89 juta untuk membina pusat pendidikan awal kanak-kanak Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) di Rumah Jampuk.

Sementara itu di bawah Pelan Jalinan Digital Negara (Jendela) Fasa I, Perdana Menteri berkata kerajaan pusat memperuntukkan RM4.09 bilion melibatkan pembinaan 823 menara baharu, menaik taraf 3,012 stesen pemancar dan pembinaan gentian optik di 73,588 premis di seluruh Sarawak.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru