Saturday, January 22, 2022

Surat: Jangan ambil risiko, ikutilah saranan KKM

Secara Rawak

Jangan ambil risiko, ikutilah saranan KKM

Warga emas dan golongan kormobiditi perlu mengikut saranan serta nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia untuk menangguhkan pelan untuk ke luar negara serta elak daripada mengunjungi tempat yang sesak berikutan penularan varian virus Covid-19, Omicron.

Seelok-eloknya semua orang perlu berwaspada terhadap varian baru ini. Kita masih belum selamat sepenuhnya daripada virus Covid-19.Jangan mengambil sebrang risiko.Rakyat Malaysia seakan telah lupa tentang jumlah kes positif dan kematian yang direkodkan beberapa bulan yang lepas.

Ini jelas apabila masih terdapat segelintir masyarakat yang berhujah yang virus Covid-19 adalah selsema biasa dan ada juga yang mendakwa yang penggunaan pelitup muka, penjarakkan sosial dan penggunaan cecair sanitasi tangan adalah sesuatu yang membebankan. Malah ada pihak yang memperli dan mempersendakan individu-individu yang masih mengamalkan langkah berjaga-jaga dimana hidupnya ibarat tinggal di dalam gua.

Saya bersetuju yang penutupan penuh sektor sosial dan ekonomi mungkin tidak mampan lagi bagi ekonomi negara. Kerajaan telah putuskan untuk membuka sektor ekonomi dan menarik balik larangan perjalanan antara negeri demi kelestarian ekonomi.

Namun begitu, perlu ingat yang segala kejayaan yang tercapai setakat ini boleh dimansuhkan sebegitu sahaja jika sikap cuai tersebut diteruskan. Kita tidak boleh lalai terhadap pematuhan prosedur operasi standard (SOP). Kita perlu belajar daripada kesilapan terdahulu. Jangan alpa dalam perang menentang Covid-19. Sikap dan mentaliti seseorang itu adalah penting dalam usaha memerangi wabak tersebut.

Tahun 2021 semakin hampir ke penghujungnya. Mungkin, ini adalah masa yang terbaik untuk melakukan muhasabah diri. Ingatlah kepada kesusahan dan kehilangan yang telah berlaku.

Janganlah kita mengulangi kesilapan lampau di tahun baharu.

Yeap Ming Liong
Subang Jaya, Selangor

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru