Sunday, December 5, 2021

Abang Johari: Pertahankan perpaduan Sarawak

Secara Rawak

BARAM: Rakyat Sarawak perlu mempertahankan keharmonian dan perpaduan antara masyarakat pelbagai kaum dan agama yang sudah lama terjalin.

Ketua Menteri, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata, nilai murni berkenaan telah menjadikan Sarawak antara negeri yang unik di mata dunia.

Baginya, rakyat negeri ini telah bersatu dalam kepelbagaian sekaligus mewujudkan Sarawak yang aman dan damai.

“Hampir setiap tahun, Sarawak mendapat peruntukan sebanyak RM10 bilion dalam pembentangan bajet dan ini semua adalah untuk membantu rakyat.

“Kenapa kita buat semua ini? Kerana negeri kita aman, rakyat kita bersatu padu, memahami perasaan antara satu sama lain walaupun kita berbilang agama,” jelasnya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Pecah Tanah Pusat Khidmat Baharu di Mulu di sini semalam seperti dipetik TVS.

Mengulas lanjut, Abang Johari Tun Openg berkata, rakyat Sarawak rakyat tidak perlu bergaduh disebabkan perkara remeh temeh seperti yang berlaku di Semenanjung Malaysia.

”Baru – baru ini di Semenanjung Malaysia, soal Timah juga diperbesarkan menjadi masalah negara.

“Kita di Sarawak aman, kalau hendak menggunakan kalimah Allah, gunakan saja dengan penuh hormat. Itu tidak menjadi masalah di sini,” katanya.

Pada masa sama katanya, Kerajaan negeri tidak pernah meminggir atau memisahkan mana-mana kaum atau agama di negeri ini.

” Hal ini terbukti dengan tertubuhnya Unit Hal Ehwal Agama-Agama Lain (UNIFOR) bagi membantu badan-badan keagamaan lain di Sarawak,” katanya.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru