Wednesday, June 29, 2022

Wiliam Mawan dilantik sebagai Yang Dipertua Majlis Pengakap Sarawak

Secara Rawak

KUCHING: Majlis Pengakap Sarawak mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan di Balai Budaya Dewan Bahasa dan Pustaka Cawangan pada Sabtu.

Mesyuarat Agung Tahunan yang dipengerusikan oleh YB Tan Sri William Mawan telah diadakan untuk memilih ahli baharu yang memegang jawatan selama dua tahun bagi penggal 2022 -2023.

William telah dipilih sebagai Presiden, Dato Idris Buang dan Dato Mohamad Safri bin Haji Abdillah sebagai Timbalan Yang Dipertua, Haji Jumaat bin Haji Ibrahim dan Kho Ik Teck sebagai Naib Yang Dipertua, Choy Mui Seng sebagai Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif, Mohadi bin Mobin sebagai Timbalan Pengerusi, Zasran Abdullah sebagai Setiausaha Kehormat, Sharzalee bin Buang sebagai Bendahari Kehormat, Arthur Lee Cheng Chuan, Teo Yan Cheok, Khairul Annuar bin Shazali, Paul Kawin ak. Pipo, Yusuf bin Haji Long, Tang Chee Why, Lee Kong Shin, Awang Mahadil bin Awang Bujang sebagai ahli Majlis.

Ketika berucap dalam mesyuarat, William mengucapkan terima kasih kepada Haji Basri bin Jol atas perkhidmatan beliau sebagai Bendahari Kehormat selama tiga penggal, Haji Abang Nawawi bin Abang Abdul Rahman dan Mohammad bin Mohd. Yasin kerana telah berkhidmat selama satu penggal sebagai ahli Majlis.

Mawan kagum dengan ahli Majlis kerana telah menganjurkan banyak aktiviti walaupun negeri Sarawak dilanda oleh pandemik covid-19 sejak dua tahun lepas. Daripada semua itu, beliau berkata beliau gembira dengan usaha serius yang dilakukan untuk membangunkan semula Kem Matang dan menganjurkan Program Bank Makanan Pengakap dan Program Biasiswa Majlis Pengakap, antara lain walaupun pandemik covid-19.

Antara yang menghadiri Mesyuarat Agung Tahunan tersebut ialah Zainuddin bin Hamdan, Ketua Pesuruhjaya Pengakap Sarawak, Pesuruhjaya Pengakap, Pengerusi dan Setiausaha Majlis Pengakap Daerah dan Ketua-ketua dan wakil-wakil Jabatan Kerajaan.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru