Saturday, June 25, 2022

Ketua Pengarah DBP, anak Sarawak, bersara hari ini

Secara Rawak

KUALA LUMPUR: Seluruh warga kerja Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) merakamkan ucapan penghargaan atas segala jasa dan sumbangan yang dicurahkan oleh Ketua Pengarahnya, Datuk Abang Sallehuddin Abg Shokeran yang bersara wajib pada hari ini.

Dalam Majlis Pertemuan Ketua Pengarah Bersama-sama Warga DBP yang dilaksanakan secara hibrid pada pagi ini, Abang Sallehuddin  seperti dipetik Jendela DBP berkata, “saya bermula dari bawah, iaitu sebagai Pembantu Penyelidik Gred B11, sebelum menjadi Pengarah hingga hari ini. Tidak kira apa-apa juga jawatan kita, antara perkara yang penting dalam pekerjaan ialah nilai kerjasama dan saling menyokong antara satu dengan lain.”

Abang Sallehuddin dilantikan ke jawatan tetap di DBP bermula pada 1 November 1983 di DBP Cawangan Sarawak dan telah berkhidmat di DBP selama tempoh 37 tahun 11 bulan 15 hari.

Menurut Jendela DBP lagi, sepanjang perkhidmatannya, beliau banyak mengutip pengalaman semasa bertugas di Bahagian Ensiklopedia (1995), Pejabat DBP Wilayah Timur (1999), Bahagian Penerbitan Sastera (2005), Bahagian Komunikasi Korporat (2005), Bahagian Pengembangan Sastera Pelbagai Kaum, Jabatan Sastera (2008), Bahagian Pengembangan Bahasa Pelbagai Kaum, Jabatan Bahasa (2009) dan Bahagian Pengembangan Bahasa Kebangsaan Pelbagai Kaum (2010).

Beliau juga pernah mengemudi Jabatan Pengembangan Bahasa dan Sastera (2010) dan Jabatan Pembinaan Bahasa dan Sastera (2016), serta menjadi Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) DBP (2016), sebelum dilantik sebagai Ketua Pengarah DBP pada tahun 2019.

Persaraan wajib beliau diadakan dalam majlis yang sederhana tetapi amat bermakna dengan penyesuaian mengikut suasana kebiasaan baharu yang turut diraikan oleh pengurusan tertinggi DBP dan seluruh warga kerja DBP.

“Buat semua staf DBP, lakukan inovasi dan carilah sebanyak mungkin idea baharu,” demikian antara pesanan dititipkan oleh  Abang Sallehuddin kepada semua warga kerja DBP.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru