Friday, October 22, 2021

Awang Tengah wakil Sarawak dalam Mesyuarat Menteri BIMP-EAGA Ke 24

Mesti baca

KUCHING: Kerajaan Sarawak telah melantik Timbalan Ketua Menteri yang juga Menteri Pembangunan Bandar dan Sumber Asli 2 dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Terminal Perindustrian dan Pembangunan Usahawan Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan sebagai menteri bertanggungjawab BIMP-EAGA untuk Sarawak.

Mesyuarat Menteri BIMP Ke 24 telah diadakan secara atas talian yang dipengerusikan Setiausaha Perdagangan dan Promosi Filipina Abdul Gani Macatoman yang turut dihadiri Datuk Amar Awang Tengah yang mewakili Ketua Menteri Datuk Patinggi Dr Abang Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Openg pada Isnin. 

BIMP-EAGA mendorong kerjasama ekonomi yang erat di antara negara-negara anggota untuk mengalihkan aktiviti ekonomi dari pengambilan sumber ke tahap pemprosesan dan pengeluaran nilai tambah yang lebih tinggi. 

BIMP-EAGA juga menjadi platform untuk membincangkan dan mempermudah perdagangan melalui penyelarasan proses dan prosedur.

Mesyuarat Menteri BIMP Ke 24 ini telah membincangkan 8 sektor ekonomi utama iaitu pengangkutan, perdagangan dan pelaburan, infrastruktur tenaga dan tenaga, teknologi maklumat dan Komunikasi (ICT), perniagaan Agrobisnis, pelancongan, persekitaran, sosiobudaya dan pendidikan. 

Pada mesyuarat tersebut juga telah dibincangkan kemajuan kerjasama di antara empat anggota BIMP-EGA mengenai pembangunan infrastruktur di sekitar rantau ini seperti lapangan terbang, lebuh raya, jalan raya dan jambatan, yang akan mempermudah perdagangan dan memberikan akses yang lebih baik di rantau ini.

Mesyuarat itu juga memperhatikan kemajuan projek penyambungan kuasa rentas sempadan antara Sarawak dan Kalimantan Barat, Sabah dan Kalimantan Utara, jaringan perhubungan Palawan-Sabah dan beberapa projek di Mindanao.

Turut dibincangkan kesan pandemik COVID-19 terhadap ekonomi negara-negara anggota, dengan keempat-empat negara tersebut sepakat untuk bekerjasama dalam berkongsi maklumat mengenai dasar dan peraturan sempadan seperti jalur khas, peningkatan kapasiti, aktiviti promosi pelancongan, dialog dasar dengan sektor swasta dan pemadanan perniagaan maya.

Pertemuan itu juga menyusuri kemajuan kerjasama BIMP-EAGA dengan rakan pembangunan meliputi Republik China, Australia, Jepun dan Korea Selatan serta ADB.

Hadir di mesyuarat itu ialah Timbalan Menteri Kewangan dan Ekonomi Brunei Darusalam Dato Seri Paduka Dr. Abdul Manaf Metussin dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Dato’ Sri Mustapa Mohamed.

Turut sama, Ketua Sekretariat ASEAN Dato Lim Jock Hoi, Ketua Bank Pembangunan Asia Ramesh Subramaniam, Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Jalaluddin Alias dan Utusan Khas BIMP-EAGA Sabah Tan Sri Datuk Seri Panglima Pandikar Amin Mulia.

SourceUKAS

Secara Rawak

Artikel Terbaru