Tuesday, September 21, 2021

Uji antibodi lawan Covid-19

Mesti baca

KUCHING: Warga Sarawak yang sudah menerima suntikan vaksin boleh mengambil ujian serologi bertempoh bagi memantau antibodi yang dikaitkan dengan Covid-19.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, ujian itu boleh dibuat di Pusat Penyakit Berjangkit Sarawak (SIDC) Institut Kesihatan dengan kerjasama Pusat Perubatan Komuniti (IHCM) Unimas bagi antibodi peneutralan khusus terhadap Covid-19 dalam jangka masa dua tahun.

“Maklumat sedemikian bukan sahaja penting bagi kita menentukan keberkesanan program vaksinasi semasa tetapi membolehkan kita melakukannya keputusan yang tepat mengenai keperluan dos penggalak dan jenis vaksin yang diberi.

“Inisiatif ini juga boleh menerajui potensi dalam pembangunan kit diagnostik dan ubat antibodi terhadap Covid-19,” katanya ketika berucap sempena pelancaran Majlis Penyelidikan dan Pembangunan (SRDC) dan SIDC di sini, semalam.

Hadir sama Menteri Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi Datuk Seri Michael Manyin Jawong dan Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Datuk Seri Dr Sim Kui Hian dan Pengurus Besar SRDC Dr Peter Morin Nissom.

Dalam pada itu, Abang Johari yang juga Pengerusi SRDC optimis bahawa kedua-dua pusat itu akan membuka jalan untuk kecemerlangan penyelidikan di Sarawak ke arah bioekonomi yang vibran, memanfaatkan pelbagai budaya dan sumber semula jadi Sarawak.

Katanya, misi SIDC untuk memastikan Sarawak berkeupayaan mewujudkan penyelesaian berasaskan sains global serta mempersiapkan diri, mengenal pasti dan mengatasi ancaman wabak pada masa depan.

“Kami mengharapkan sokongan daripada semua rakyat Sarawak, agensi dan kementerian yang berkaitan di peringkat negeri dan persekutuan, dan komuniti penyelidikan dalam usaha kami untuk memenuhi misi ini,” katanya.

Sementara, SRDC ditubuhkan melalui Ordinan Penyelidikan dan Pembangunan Sarawak 2017, untuk membolehkan penyelarasan aktiviti penyelidikan yang berkesan, memudahkan dan menarik kolaborasi yang bermakna antara institusi penyelidikan tempatan dengan pusat antarabangsa serta meningkatkan aktiviti penyelidikan dan pembangunan (R&D) di Sarawak.

Justeru penubuhan SIDC di bawah bidang kuasa SRDC, adalah salah satu daripada inisiatif untuk merealisasikan visi dan misi pusat berkenaan.

Pusat penyelidikan bernilai RM200 juta itu, yang lokasinya berhampiran Pusat Jantung Sarawak dijangka siap dan beroperasi pada 2024.

Secara Rawak

Artikel Terbaru