Thursday, August 18, 2022

Tiga lagi kluster dikesan di Sarawak

Secara Rawak

KUCHING: Tiga lagi kluster Covid-19 baharu diisytiharkan hari ini iaitu Kluster Jalan Demak Laut, Kuching, Kluster Balai Ringin Melayu, Serian dan Kluster Sungai Sebatu, Meradong.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak berkata, Kluster Jalan Demak Laut Kuching bermula dari tempat kerja yang melibatkan pekerja sebuah syarikat pengangkutan komersial di kawasan perindustrian Demak Laut, Petra Jaya.

“Seramai 186 orang telah disaring iaitu 29 orang didapati positif termasuk kes indeks dan 157 lagi didapati negatif,” katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

JPBN menambah, Kluster Balai Ringin Melayu, Serian melibatkan penduduk di sebuah kampung di Balai Ringin Melayu.

“Seramai 112 orang telah disaring iaitu 48 individu didapati positif termasuk kes indeks, dan 64 individu didapati negatif,” jelasnya.

JPBN memberitahu, Kluster Sungai Sebatu, Meradong pula melibatkan penduduk di sebuah rumah panjang di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Sungai Sebatu, Ulu Mador di daerah tersebut.

“Daripada 99 orang yang disaring, seramai 33 orang termasuk kes indeks didapati positif, 61 individu negatif, lima masih menunggu keputusan dan 32 kes baharu dilaporkan pada hari ini,” ujarnya.

Dalam perkembangan sama, JPBN menjelaskan Kluster Jalan Kuala Tatau diisytiharkan tamat pada hari ini setelah tiada kes baharu dilaporkan dalam tempoh 28 hari lalu.

JPBN berkata, sebanyak 93 kluster Covid-19 masih akif di Sarawak iaitu enam kluster mempunyai penambahan kes baharu yang melibatkan Kluster Sungai Sebatu (32), Kluster Kampung Kendaie (14), Kluster Benteng Sri Aman (13), Kluster Sentosa 2 (8), Kluster Bedup Longgo (4) dan Kluster Kem Semuja (3), manakala 87 kluster lain tiada penambahan kes baharu.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru