Thursday, October 6, 2022

Dapatkan pinjaman kewangan dari TEKUN Nasional

Secara Rawak

KUCHING: Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) menyeru perusahaan mikro dan perniagaan tidak langsung untuk mendapatkan bantuan pembiayaan menerusi pinjaman Tabung Ekonomi Usaha Niaga (TEKUN Nasional).

Menterinya, Dato Sri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, beliau bimbang ramai usahawan beralih kepada peminjam wang tidak berlesen dan bukannya pergi ke agensi-agensi kerajaan yang ditetapkan untuk meminjam wang.

Jelas beliau, sejak mengambil alih kementerian itu tahun lepas, beliau telah memastikan bahawa pinjaman proses permohonan di bawah TEKUN Nasional dipermudahkan.

“Malah, mereka yang disenaraihitam dengan Perkhidmatan Kredit Tip-Off (CTOS) dan Pusat Sistem Maklumat Rujukan Kredit (CCRIS) juga layak untuk memohon.

“Bagi mereka yang perlu meminjam wang untuk tujuan perniagaan, sila datang untuk khidmat nasihat kami dan bukan peminjam wang tidak berlesen,” katanya semasa menyerahkan pinjaman TEKUN Nasional berjumlah RM333,000 kepada 10 usahawan di sini pada Rabu.

Sementara itu, Ahli Parlimen Santubong tersebut menambah, kementeriannya juga mempunyai agensi sokongan lain seperti INSKEN untuk membantu melatih mereka dengan kemahiran baru untuk dapat menghadapi perniagaan yang mencabar semasa pandemik COVID-19.

Dr Wan Junaidi turut menekankan bahawa TEKUN Nasional pada Disember tahun lepas, telah memperkenalkan skim pembiayaan khas untuk pengendali perniagaan tidak langsung iaitu Skim Pembiayaan Informal (SPIN).

“Sebanyak RM50 juta telah diperuntukkan di bawah skim ini yang akan memberi manfaat  kepada 10,000 perniagaan tidak langsung di seluruh negeri.

“Skim ini menawarkan RM1,000 sehingga RM5,000 pinjaman dengan tempoh pembayaran balik sehingga tiga tahun,” jelasnya.

Dalam kesempatan itu, beliau turut menyampaikan sumbangan RM112,000 dari Bank Rakyat dan RM50,000 dari Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) kepada wakil Surau Sepakat Jaya di kawasannya yang akan digunakan untuk Program Bakul Makanan.

SourceUKAS

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru