Friday, August 19, 2022

Adakah bakul makanan bakul ajaib? Benarkan rakyat guna wang sendiri

Secara Rawak

KUALA LUMPUR: Ramai pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) /Perikatan Nasional (PN) mendakwa rakyat harus bersyukur kerana bantuan kerajaan setakat ini sudah memadai, kata Ketua Pergerakan Pemuda Umno, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.

Bahkan, katanya Perdana Menteri (PM) pula mendakwa  sudah terlebih  dan bertimbun barang keperluan di dapur.

“Adakah Bakul Makanan (Bakul Prihatin Negara) dianggap bakul ajaib yang dikira memadai untuk selesaikan masalah rakyat ketika ini?

“Kalau sudah memadai, rakyat tak minta seperti nilai BPR, BKC dan GKP ditambah, bantuan dipercepatkan bukan tunggu Ogos, pengeluaran wang simpanan sendiri i-Citra, penangguhan ansuran bulanan bank (moratorium tanpa faedah terakru) termasuk LPPSA bagi kakitangan awam bergaji rendah,” katanya menerusi satu hantaran di Facebook.

Menurut Dr Asyraf lagi, sewajarnya kerajaan membenarkan rakyat menggunakan duit sendiri kerana ia adalah wang sendiri akibat terjejas pendapatan sepanjang pandemik ini.

“Itu pun i-Citra dan moratorium tidak melibatkan duit Kerajaan, hanya duit rakyat yang ditagih akibat terdesak dan pasrah akibat tuntutan rakyat tak diendah.

“RM300,000 peruntukan satu Parlimen untuk Bakul Prihatin Negara dengan kos RM50 hanya memenuhi keperluan 6,000 keluarga atau jika RM100 untuk 3,000 keluarga, apakah nasib mereka yang lain?” soalnya lagi.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru