Sunday, June 13, 2021

Pemilik Twitter persoal peruntukan ditahan

Mesti baca

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan seorang jurujual peralatan komputer di Kota Damansara, Petaling Jaya pada Sabtu susulan ciapan di Twitter yang dipercayai dimuat naiknya mengenai peruntukan kerajaan membangunkan laman web Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Vaksin Covid-19 (JKJAV).

Timbalan Pengarah (Siasatan/Perundangan) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Mohd Azman Ahmad Sapri berkata, suspek berusia 36 tahun itu ditahan sepasukan polis dari Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Bahagian D5 JSJ Bukit Aman pada jam 12.05 tengah malam.

“Penahanan pemilik akaun Twitter Abah@chairmanGLC itu hasil maklumat yang diterima polis daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

“Polis telah merampas satu telefon bimbit, router dan modem yang dipercayai mempunyai kaitan dengan kes ini,” katanya dalam kenyataan seperti dipetik Sinar Harian.

Beliau berkata, suspek kemudian telah direman satu hari untuk siasatan Seksyen 4(1) Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) (No 2) 2021.

Katanya, jika disabitkan salah boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau penjara selama tempoh tiga tahun atau kedua-duanya.

Jelasnya, PDRM mengingatkan orang ramai berhati-hati dalam membuat atau berkongsi sebarang bentuk penerbitan atau perkongsian yang mengandungi berita tidak benar dan boleh menimbulkan kegusaran orang ramai berhubung langkah kerajaan dalam usaha mengekang penularan wabak Covid-19.

“Polis menggesa orang ramai agar menjadi pengguna media sosial yang bijak, berhemah dan tidak menggunakan platform terbabit sehingga mendatangkan kegentaran awam serta menggugat keharmonian negara,” katanya.

Secara Rawak

Artikel Terbaru