Friday, August 12, 2022

Perayaan Gawai tahun ini harus mengikuti SOP

Secara Rawak

Sarawak terkenal dengan kepelbagaian etnik dan budaya. Setiap tahun pada bulan Jun, orang Dayak di Sarawak akan menyambut perayaan Gawai.

Tahun ini, perayaan Gawai mesti mengikuti SOP (Standard Operating Procedures), dan pergerakan antara zon dan lintas daerah tidak dibenarkan, kecuali untuk perkhidmatan yang diperlukan dan mempunyai permit polis atau surat dari majikan, semasa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Sarawak. orang ramai tidak dapat pulang ke kampung seperti biasa.

Kes positif COVID-19 di Sarawak meningkat dan membimbangkan, jadi kita mesti mematuhi arahan pemerintah supaya wabak COVID-19 dapat dibasmi dari terus merebak, mereka yang ingin kembali ke kampung harus membatalkan niat mereka untuk menjaga keselamatan dan kesihatan keluarga tersayang.

Rakyat Sarawak terbiasa hidup bersama dalam kedamaian dan keharmonian, saling menghormati festival, budaya dan kepercayaan masing-masing tanpa provokasi yang boleh mencetuskan masalah perkauman. Ini hanya berlaku apabila mereka yang tidak bergaul dengan baik atau tidak mengetahui adat budaya dan kepercayaan orang lain sehingga menimbulkan salah faham.

Bersempena dengan festival Gawai tahun ini, PAS Sarawak ingin mengucapkan Selamat Hari Gawai, terutama kepada orang Dayak, agar mereka dapat merayakannya dengan gembira dengan mematuhi SOP yang ditetapkan oleh kerajaan. Sekiranya rakyat Malaysia umumnya mahu wabak COVID-19 dikurangkan, rakyat Malaysia perlu berdisiplin dan mematuhi SOP dan menjaga kesihatan mereka dengan sebaik mungkin. Tetap selamat dan sihat.

Oleh itu, marilah kita menjaga diri kita, dan terus tinggal di rumah bersama keluarga tercinta. Walaupun kita tidak dapat bersua muka seperti biasa, yang penting adalah kita selamat dan sihat selalu.

“Selamat ngintu ari Gawai Dayak, gayu guru gerai nyamai lantang senang nguan menoa”

Jofri Jaraiee
Pesuruhjaya PAS, Sarawak

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru