Thursday, May 26, 2022

Isu Palestin perlu ditangani dengan rasional bukan emosional

Secara Rawak

Tidak dinafikan bahawa kezaliman yang berlaku ke atas umat Islam di Palestin menyentuh emosi kita, begitupun cadangan dan tindakan yang kita buat hendaklah sentiasa bersifat rasional bukan emosional dengan memahami realiti geo-politik semasa.

Kenyataan Tan Sri Muhyiddin ini malangnya segera dikecam oleh pemimpin pembangkang, seperti Presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu, yang menyamakannya dengan tindakan mengiktiraf kewujudan negara haram Israel.

Beliau berkata sepatutnya kita berusaha menyokong hak rakyat Palestin untuk kembali ke tanah air mereka termasuk di bumi yang dipanggil Israel pada hari ini untuk menubuhkan kerajaan yang mereka mahu dan tidak ada nama Kerajaan Israel di sana.

Kenyataan sebegini menampakkan betapa penuturnya tidak memahami realiti geo-politik semasa di Timur Tengah malah geo-politik di peringkat antarabangsa, malah meletakkan beliau menyimpang dari konsensus pertubuhan-pertubuhan sedunia.

Serangan zalim rejim Israel ke atas umat Islam di Palestin pada akhir Ramadhan lalu telah sekali lagi mengocak keamanan dunia dan mendapat perhatian masyarakat antarabangsa yang rata-ratanya tersentuh emosi mereka dengan kezaliman yang berlaku.

Pemimpin Kerajaan Malaysia, termasuk Menteri Luar Negeri, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein, dan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, yang masing-masing mengeluarkan kenyataan keras mengutuknya pada 8 dan 11 Mei.

Tan Sri Muhyiddin antara lainnya menyeru masyarakat antarabangsa, terutama sekali Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), supaya bertindak tegas dan mendesak Israel untuk menghentikan segera kezaliman terbaharu terhadap rakyat Palestin.

Tidak cukup dengan itu, pada 15 Mei Tan Sri Muhyiddin telah menyampaikan satu perutusan khas bagi mengulangi pendirian berprinsip Kerajaan Malaysia yang sentiasa konsisten memberi sokongan padu kepada Palestin dan perjuangan rakyatnya, sama ada dari segi politik, ekonomi, dan moral.

Turut dinyatakan oleh beliau adalah penegasan bahawa penyelesaian terbaik kepada konflik Palestin-Israel hanya boleh dicapai melalui rundingan bagi memastikan keamanan, keselamatan dan kestabilan serantau yang berkekalan.

Turut diulangi ialah pendirian Malaysia menyokong penubuhan sebuah negara Palestin yang merdeka dan berdaulat menerusi penyelesaian dua negara berdasarkan garis sempadan pra-1967, dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kota Palestin, yang dikatakan merupakan satu-satunya penyelesaian terbaik dalam konflik Palestin-Israel.

Kenyataan Tan Sri Muhyiddin ini malangnya segera dikecam oleh pemimpin pembangkang, seperti Presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu, yang menyamakannya dengan tindakan mengiktiraf kewujudan negara haram Israel.

Beliau berkata sepatutnya kita berusaha menyokong hak rakyat Palestin untuk kembali ke tanah air mereka termasuk di bumi yang dipanggil Israel pada hari ini untuk menubuhkan kerajaan yang mereka mahu dan tidak ada nama Kerajaan Israel di sana.

Kenyataan sebegini menampakkan betapa penuturnya tidak memahami realiti geo-politik semasa di Timur Tengah malah geo-politik di peringkat antarabangsa, malah meletakkan beliau menyimpang dari konsensus pertubuhan-pertubuhan sedunia.

Untuk makluman semua, penyelesaian dua negara berdasarkan garis sempadan pra-1967 ini telah diterima oleh 56 buah negara anggota Pertubuhan Negara-Negara Islam (OIC), iaitu Afghanistan, Albania, Algeria, Azerbaijan, Bahrain, Bangladesh, Benin, Brunei, Burkina Faso, Cameroon, Chad, Comoros, Djibouti, Egypt, Gabon, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Guyana, Indonesia, Iran, Iraq, Ivory Coast, Jordan, Kazakhstan, Kuwait, Kyrgyzstan, Lebanon, Libya, Malaysia, Maldives, Mali, Mauritania, Morocco, Mozambique, Niger, Nigeria, Oman, Pakistan, Qatar, Saudi Arabia, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Suriname, Tajikistan, Togo, Tunisia, Turkey, Turkmenistan, Uganda, United Arab Emirates, Uzbekistan, Palestin dan Yemen.

Ia juga telah turut dipersetujui oleh 120 buah negara anggota Pertubuhan Negara-Negara Berkecuali (NAM), iaitu Afghanistan, Algeria, Angola, Antigua and Barbuda, Azerbaijan, Bahamas, Bahrain, Bangladesh, Barbados, Belarus, Belize, Benin, Bhutan, Bolivia, Botswana, Brunei, Burkina Faso, Burma, Burundi, Cambodia, Cameroon, Cape Verde, Central Africa, Chad, Chile, Colombia, Comoros, Congo, Congo (Dem. Republic), Cuba, Djibouti, Dominica, Dominican Republic, Ecuador, Egypt, Equatorial Guinea, Eritrea, Eswatini, Ethiopia, Fiji, Gabon, Gambia, Ghana, Grenada, Guatemala, Guinea, Guinea-Bissau, Guyana, Haiti, Honduras, India, Indonesia, Iran, Iraq, Ivory Coast, Jamaica, Jordan, Kenya, Kuwait, Laos, Lebanon, Lesotho, Liberia, Libya, Madagascar, Malawi, Malaysia, Maldives, Mali, Mauritania, Mauritius, Mongolia, Morocco, Mozambique, Namibia, Nepal, Nicaragua, Niger, Nigeria, North Korea, Oman, Pakistan, Panama, Papua New Guinea, Peru, Philippines, Qatar, Rwanda, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Sao Tome and Principe, Saudi Arabia, Senegal, Seychelles, Sierra Leone, Singapore, Somalia, South Africa, Sri Lanka, Sudan, Suriname, Syria, Tanzania, Thailand, Timor-Leste, Togo, Trinidad and Tobago, Tunisia, Turkmenistan, Uganda, United Arab Emirates, Uzbekistan, Vanuatu, Venezuela, Vietnam, West Bank, Yemen, Zambia dan Zimbabwe.

Penyelesaian dua negara ini malah telah dipersetujui oleh Majlis Keselamatan PBB melalui Resolusi 1397 yang diluluskan pada 12 Mac 2002 menyatakan ia meyakini visi sebuah rantau dalam mana dua negara, Israel dan Palestin, wujud dalam sempadan yang selamat dan diiktiraf.

Menyusuli kelulusan Resolusi 1397 ini adalah pengisytiharan Inisiatif Keamanan Arab melalui Sidang Kemuncak Beirut oleh Liga Arab pada 28 Mac 2002 yang menawarkan keamanan kepada Israel sebagai timbal balas kepada penerimaannya terhadap kewujudan sebuah negara Palestin yang merdeka dan berdaulat dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kota Palestin.

Begitulah seterusnya sehingga penyelesaian dua negara ini telah dipersetujui oleh Perhimpunan Agung PBB, yang Malaysia adalah salah sebuah negara anggotanya, antara lainnya pada 25 Januari 2011 dan 19 November 2013.

Sejak PN mengambil-alih tampuk pemerintahan negara pada 1 Mac 2020, inilah pendirian rasmi Kerajaan Malaysia seperti yang dijelaskan oleh Dato’ Seri Hishammuddin pada 15 Ogos 2020, iaitu “Malaysia tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel dan mengulangi pendirian dipegang sejak sekian lama bahawa pembentukan negara berdaulat Palestin yang bebas melalui penyelesaian dua negara berdasarkan sempadan sebelum 1967 dengan Baitulmaqdis sebagai ibu kota Palestin adalah satu-satunya penyelesaian terhadap konflik Palestin-Israel”.

Malah, sewaktu PH memerintah Malaysia sebelum itu pun, dalam mana Mohamad Sabu adalah Menteri Pertahanannya, inilah juga pendirian rasmi Kerajaan Malaysia sepertimana yang dinyatakan oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, ketika merasmikan satu persidangan antarabangsa mengenai isu Palestin di KLCC pada 28 Februari 2020.

Ayat sama yang diungkapkan oleh Tan Sri Muhyiddin inilah juga yang disebut oleh Tun Dr Mahathir waktu itu, tetapi di dalam Bahasa Inggeris, iaitu “Malaysia kekal dengan pendiriannya bahawa penubuhan sebuah Negara Palestin yang merdeka melalui menerusi penyelesaian dua negara berdasarkan garis sempadan pra-1967, dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kota Palestin, adalah boleh diterima.”

Soalnya ialah mengapa Mohamad Sabu selaku anggota Kabinet Kerajaan Malaysia pada waktu itu langsung tidak mempersoalkan apatah lagi membantai kenyataan Tun Dr Mahathir ini kerana mengiktiraf kewujudan negara haram Israel seperti beliau lakukan terhadap Tan Sri Muhyiddin sekarang?

Selaku Presiden sebuah parti komponen PH, Mohamad Sabu juga sepatutnya terikat dengan kenyataan Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang antaranya pada 29 Januari 2012 menyokong Majlis Keselamatan PBB melalui Resolusi 1397 Majlis Keselamatan PBB dan Inisiatif Keamanan Arab yang berteraskan penyelesaian dua negara.

Begitulah seterusnya jika ditoleh ke belakang lagi sewaktu Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak dan Tun Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri pendirian yang sama juga akan kita temui.

Datuk Seri Mohd Najib dalam perutusan beliau bersempena Hari Solidariti Antarabangsa dengan Rakyat Palestin pada 28 November 2016 umpamanya menyebut: “Kita menyeru semua pihak mengambil tindakan segera dan menunaikan komitmen mereka terhadap penyelesaian dua negara.”

Begitu juga dengan Tun Abdullah yang umpamanya menyebut dalam satu persidangan antarabangsa mengenai isu Palestin di PICC pada 28 Mac 2005 bahawa bukan sahaja Malaysia, tetapi masyarakat antarabangsa juga, menyokong penyelesaian dua negara dalam isu Palestin.

Tidak dinafikan bahawa kezaliman yang berlaku ke atas umat Islam di Palestin menyentuh emosi kita, begitupun cadangan dan tindakan yang kita buat hendaklah sentiasa bersifat rasional bukan emosional dengan memahami realiti geo-politik semasa.

Apatah lagi bila terbukti pendirian Kerajaan Malaysia ini telah turut dipertegaskan kembali oleh Kerajaan Indonesia dan Brunei seperti tertera dalam kenyataan bersama Presiden Indonesia, Sultan Brunei dan Perdana Menteri Malaysia kelmarin.

Dr Kamarul Zaman Haji Yusoff adalah Pensyarah Kanan di Kolej Undang-Undang, Kerajaan Dan Pengajian Antarabangsa (COLGIS), Universiti Utara Malaysia (UUM).

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru