Tuesday, May 11, 2021

Pelantar minyak laut dalam di Miri tenggelam

Mesti baca

MIRI: Insiden sebuah pelantar minyak laut dalam dikenali NAGA 7 yang tenggelam pada Isnin (3 Mei) telah disahkan berlaku menerusi kenyataan rasmi ConocoPhillips Sarawak Ltd, hari ini.

Menurut kenyataan tersebut, kejadian berlaku kira-kira jam 2.45 petang ketika pelantar terbabit berada pada blok Salam-3 pelabuhan dekat kawasan persisir pantai Bintulu-Miri.

Ketika awal kejadian NAGA 7 telah disenarai serta diperintahkan untuk melakukan pengosongan secara segera.

“Pasukan Tindakan Kecemasan telah digerakkan serta angkatan penguat kuasa yang lain turut diberi makluman awal berkaitan kejadian,” tambah kenyataan itu.

ConocoPhillips Sarawak Ltd selain itu turut mengesahkan kesemua kru telah selamat dipindahkan dari NAGA 7 serta dilaporkan tidak mengalami sebarang kecederaan.

Tambahnya, majoriti daripada kru dilaporkan telah pulang semula ke Miri dan tinggal beberapa daripada mereka masih tinggal berhampiran lokasi untuk memberi respon terhadap insiden.

Katanya, kesemua 101 kru NAGA 7 terbabit telah dibawa ke Pusat Transit Luar Persisir (OTC) Miri dan diwajibkan menjalani kuarantin selama 14 hari.

ConocoPhillips Sarawak Ltd dalam kenyataannya menekankan bahawa keutamaan mereka tetap pada keselamatan orang dan alam sekitar.

Terdahulu kejadian difahamkan bermula apabila pelantar minyak tersebut condong pada kedudukan 10 darjah di sisi pelabuhan sebelum tenggelam.

Secara Rawak

Artikel Terbaru