KOTA SAMARAHAN: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin memberikan jaminan bahawa Kerajaan Persekutuan akan menyalurkan lebih banyak vaksin ke Sarawak untuk program imunisasi Covid-19.

“Ketika saya tiba di Sarawak dan melawat pusat vaksinasi di Kuching, saya melihat bahawa anda telah melakukannya dengan baik. Saya mengucapkan terima kasih kepada barisan hadapan dan di Kuching sekarang, terdapat sekitar 180 Pusat Pemberian Vaksin (PPV) untuk menyuntik 1.4 hingga 1.5 juta penduduk Sarawak.

“Insya-Allah, ketika saya kembali ke Kuala Lumpur, saya akan meminta menteri yang bertanggungjawab untuk mempercepatkan penyediaan vaksin ke Sarawak agar rakyat dilindungi daripada Covid-19,” katanya dalam program bersama pemimpin masyarakat di Kota Samarahan, hari ini.

Muhyiddin berkata, kerajaan persekutuan telah mengadakan perbincangan dengan pengeluar vaksin pada peringkat awal untuk mendapatkan bekalan bagi program imunisasi Covid-19 di negara ini.

“Kami sekarang telah selesai berbincang dan dapat memperoleh vaksin yang cukup iaiti sekitar 150 peratus penduduk negara dan bukan hanya 100 peratus.

“Ia adalah untuk mempersiapkan kita daripada segala kemungkinan sekiranya vaksin perlu ditambah dan sebagainya,” ujarnya, sambil menambahkan bahawa, ketika ini masih ada negara lain yang belum mendapatkan dos vaksin pertama.

Beliau memberitahu, Malaysia dalam perbincangannya dengan pengeluar vaksin juga telah mendapatkan harga yang baik untuk vaksin malah ia lebih baik daripada harga yang diterima oleh negara maju yang lain.

Menjelas tentang kestabilan politik, Muhyiddin mengatakan bahawa ia sangat penting untuk kelangsungan pemerintahan dan bagi memastikan pemulihan negara.

“Walaupun politik negara dicemari oleh ketidakstabilan, saya tidak mahu ia menjadi seperti itu. Apa yang saya lakukan adalah memastikan bahawa dalam masa-masa sukar, prestasi kerajaan tidak terjejas.

“Saya berterima kasih kepada Kerajaan Sarawak kerana menyokong Kerajaan Persekutuan. Kami akan berusaha sedaya upaya untuk membantu negeri ini mencapai sasarannya untuk menjadi negeri maju dan berjaya dalam masa sepuluh tahun.

“Saya juga yakin, dengan kepimpinan Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg semua ini akan dapat direalisasikan,” tegasnya.