Monday, May 16, 2022

Demokrasi kita semakin menyusut, merosot

Secara Rawak

Demokrasi Malaysia seharusnya lebih kukuh dan lebih baik daripada sebelumnya.

Tetapi apa yang berlaku kebelakangan ini menunjukkan bahawa demokrasi kita semakin menyusut dan merosot.

Malaysia pasca moden sewajarnya boleh menjadi teladan kepada negara membangun lain tentang bagaimana demokrasi kita itu berevolusi dalam sistem demokrasi yang sarat dengan kearifan tempatan. Dan ia membuahkan pelbagai kejayaan dengan Malaysia menjadi negara membangun paling berjaya.

Namun sebaliknya yang berlaku. Kita semakin mundur daripada kualiti kepimpinan dengan Ahli Parlimen bertindak sesuka hati atas perkiraan peribadi dan bukan prinsip serta nilai.

Kebebasan bersuara dan berekspresi semakin mengecil dengan pelbagai ordinan dan tindakan yang menanam ketakutan dan bukannya pertanggungjawaban.

Apatah lagi apabila Parlimen digantung dan Perlembagaan dilumpuhkan. Semua ini ialah kesusutan nilai demokrasi yang sangat dibimbangi.

Malaysia mesti keluar dari defisit demokrasi ini. Kita sepatutnya lebih baik dan lebih unggul dalam mengurus negara ini dan menampilkan amalan demokratik yang lebih maju.

Membiarkan potensi Malaysia dalam kedudukan sepertinya sekarang, adalah sangat mendukacitakan.

Kepada semua rakyat Malaysia, kita mempunyai tanggungjawab kolektif untuk memperbaiki kedudukan demokrasi Malaysia.

Sama ada kita seorang Menteri Kabinet, atau penjawat awam, atau ahli politik pembangkang, atau kumpulan masyarakat sivil mahupun hanya orang biasa, marilah kita mengembalikan amalan demokrasi di Malaysia ke tahap dan kedudukan lebih baik.

Negara ini adalah tanah air yang istimewa buat semua penduduknya. Ia bukan hak milik peribadi atau sesiapapun dan tidak boleh diperlakukan dengan sesuka hati.

Negara ini ialah hak semua untuk semua. Rakyat negara ini mengimpikan watan idaman yang benar-benar akan memberikan mereka rasa kepunyaan kepada Malaysia.

Lalu marilah kita memperbaiki demokrasi di Malaysia ini tanpa lelah. Lakukan apa-apa jua yang termampu, agar akhirnya, dengan usaha kolektif semua, demokrasi di Malaysia akan menjadi lebih baik dan lebih maju.

Dato Seri Utama Mohamad bin Haji Hasan ialah Timbalan Presiden Umno.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru