KUALA LUMPUR: Setahun kerajaan Perikatan Nasional (PN) memerintah negara, banyak kejayaan telah dikecapi terutama dalam mengekang pandemik Covid-19, walaupun digelar sebagai ‘kerajaan tebuk atap’ oleh Pakatan Harapan (PH).

Naib Presiden Pas, Senator Idris Ahmad berkata walaupun sudah setahun kerajaan PN memerintah, namun gelaran itu masih lagi diratib oleh kebanyakan pimpinan PH sehingga kini, selain menuntut sebuah kerajaan yang datang daripada mandat rakyat melalui pilihan raya.

Susulan itu, beliau mempersoalkan gelaran yang sesuai bagi kerajaan Perak di bawah PH selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

“Apa pula nama kerajaan Perak dan Sabah selepas PRU-14? Percubaan tukar kerajaan 16 September 2008, adakah itu tindakan demokratik? Mandat rakyat ke? atau rampas mandat rakyat.

“Tindakan PH, tebuk depan ke tebuk… Tepat pepatah yang sesuai untuk puak ini (PH), ‘kokok berderai-derai, ekor bergelumang tahi’,” kata beliau seperti dilapor HarakahDaily.

Menurut beliau, fakta tertubuhnya kerajaan PH di Perak sebelum ini, Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak mempunyai 59 kerusi, majoriti mudah 30 kerusi untuk tubuh kerajaan.

Namun, BN telah memenangi dengan 27 kerusi dan PAS pula menang tiga kerusi, sekiranya dicampur undi BN dan PAS akan menjadi 30 kerusi.

Bagaimanapun, katanya, waktu itu belum ada kerjasama lagi antara BN dan PAS.

Manakala, katanya PH menang 29 kerusi (DAP 18 kerusi, PAN enam kerusi, PKR empat kerusi, Bersatu satu kerusi)

“Ertinya PH tidak cukup satu kerusi untuk tubuh kerajaan. Di manakah datang kerusi ini? Cukup ke kerusi melalui mandat rakyat? Tanya ja.

“Kerusinya datang daripada dua Adun Umno, Norle Mat Razi (Tualang Sekah) dan Zainol Fadzi Paharudin (Sungai Manik) yang memberi sokongan pada Dato’ Seri Ahmad Faizal Azumu untuk menjadi Menteri Besar Perak,” ujar beliau.

Idris berkata, mungkin PH beranggapan oleh kerana PAS dan Umno tidak bekerjasama, sehingga kerajaan tidak boleh dibentuk.

“Mana boleh negeri tanpa kerajaan? Ini alasan untuk halal tindakan. Masalahnya kalau orang lain, (PH) tuduh ‘kerajaan tebuk atap’, kerajaan pintu belakang, PH pula, tebuk apa?,” soal beliau.