KUCHING: Rombongan Yayasan Perpaduan Sarawak (YPS) yang diketuai oleh Timbalan Pengerusi Tan Sri Dr George Chan mengadakan kunjungan hormat kepada Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg di pejabatnya di Wisma Bapa Malaysia di Petra Jaya pada Jumaat.

Dalam pertemuan 45 minit itu, Ketua Menteri diberi penerangan mengenai strategi lima tahun yayasan itu untuk membantu mempromosikan perpaduan dan memupuk keharmonian rakyat Sarawak pelbagai agama dan kaum melalui pertukaran budaya dan pendidikan.

Kegiatannya akan melibatkan pemimpin untuk memberi mesej perpaduan melalui program bersifat mempengaruhi masyarakat, kata YPS dalam siaran akhbar.

Di samping itu, kegiatan YPS juga akan menampilkan program yang disasarkan untuk memupuk minat menghargai budaya dan tradisi tempatan sebagai sebahagian daripada rancangan lima tahun mereka.

YPS juga memberitahu harapannya untuk meningkatkan penghargaan lintas budaya melalui penyelidikan budaya di universiti tempatan dan luar negara.

YPS ditubuhkan pada 1994 sebagai sebuah organisasi bukan keuntungan untuk memupuk dan mengekalkan perpaduan, keharmonian dan kehidupan yang aman dalam kalangan masyarakat di negeri ini.

Ahli Jawatankuasa Arah Strategik YPS Datuk Orse Murang dan Ketua Eksekutif Datuk Aloysius J. Dris turut serta dalam rombongan itu.