SEBUAH pesawat milik Pakistan International Airlines (PIA) ditahan di  Malaysia kerena ada perselisihan undang-undang antara syarikat tersebut dengan pihak lain.

Kes itu masih menunggu keputusan mahkamah.

“Sebuah pesawat PIA telah ditahan oleh pengadilan tempatan di Malaysia dengan mengambil keputusan sepihak terkait dengan sengketa hukum antara PIA dan pihak lain yang menunggu keputusan di pengadilan Inggeris,” kata kenyataan PIA yang dimuat di akaun Twitter rasminya.

“Para penumpang sedang dijaga dan pengaturan alternatif untuk perjalanan mereka telah diselesaikan,” katanya seperti disiar  DAWN.com, Jumaat yang dipetik okzone.

“Ini adalah situasi yang tidak dapat diterima dan PIA telah meminta dukungan daripada pemerintah Pakistan untuk menangani masalah ini menggunakan saluran diplomatik,” katanya.

Menurut jurucakap  syarikat, sengketa pembayaran antara pihak PIA dan pihak Perigreen telah diajukan di pengadilan Inggeris sekitar enam bulan lalu.

“Jurucakap tersebut menolak untuk memberikan rincian lebih lanjut tentang perselisihan mereka. Ia menambahkan bahwa pengadilan Malaysia mengambil keputusan ex-parte yang menyebabkan ketidaknyamanan bagi penumpang yang telah naik ke pesawat”  kata laporan itu lagi.