Friday, October 22, 2021

Pemuda Pas marah dengan Anwar

Mesti baca

KUALA LUMPUR: Cadangan gopoh serta tidak bijak Presiden PKR  Datuk Seri  Anwar Ibrahim untuk menolak Proklamasi Darurat ini juga langsung tidak disertakan dengan idea lain, selain daripada mendesak   untuk diadakan Persidangan Parlimen dalam keadaan rakyat sedang diancam jangkitan wabak. Setakat hari ini, sudah lima  orang Ahli Parlimen dijangkiti wabak COVID-19.

“ Masih perlukah sidang Parlimen diadakan? Dan apa muslihat Anwar mendesak persidangan Parlimen? Untuk jatuhkan kerajaan melalui undi tidak percaya? Tidak cukupkah kita dengan apa yang berlaku di Sabah selepas kerajaan dijatuhkan, dan seluruh rakyat terpaksa menanggung akibatmnya,”  kata Ketua Penerangan Pemuda Dewan Pemuda Pas, Nazir Helmi..

Kata beliau, Pemuda Pas menegaskan bahawa sebarang usaha untuk mempertaruhkan nyawa rakyat merupakan pengkhianatan yang besar kepada KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, negara serta seluruh rakyat jelata.

“Seharusnya pada waktu inilah kita berhenti berpolemik dan bersatu hati, meneruskan segala idea dan rancangan bagi melandaikan lekuk jangkitan COVID-19. Malah kerajaan telah bersikap terbuka dengan mengajak wakil Pembangkang untuk bersama dalam Jawatankuasa Khas Bebas yang akan menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk meneruskan atau menghentikan darurat ?,” katanya

“Pemuda Pas menzahirkan rasa marah dan kekecewaan yang teramat kepada Ketua Pembangkang, YB Datuk Seri Anwar Ibrahim atas tindakannya mengajak semua Ahli Parlimen menderhaka dan menentang Proklamasi Darurat ini. Beliau sepatutnya dilihat sebagai tokoh negara yang rasional dan menolak matlamat peribadi dalam keadaan getir ini. Namun sebaliknya berlaku, beliau memilih untuk menjadi batu api dan mengheret rakyat ke arah kegusaran. Tanpa segan silu, beliau menjadikan keselamatan rakyat sebagai taruhan sekali lagi, demi mencapai cita-cita peribadinya’ katanya lagi

Beliau berkata, pungutan suara yang dibuat oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan disertai hampir 120,000 responden, menunjukkan bahawa majoriti rakyat bersetuju dengan pelaksanaan Darurat. Rakyat melihat ini sebagai suatu tindakan yang wajar, kerana kepentingan nyawa dan keselamatan itu lebih besar agendanya berbanding yang lain.

“Bukan mudah untuk rakyat menelan kepayahan ini, namun inilah hakikat yang perlu diakui bagi memastikan kestabilan yang lebih baik dalam tempoh yang bakal mendatang,” katanya.

Secara Rawak

Artikel Terbaru