Tuesday, August 16, 2022

Kontak rapat Kluster Bah Sayap dikenalpasti

Secara Rawak

MIRI: Kemunculan Kluster Bah Sayap di Miri baru-baru ini telah menimbulkan banyak pertanyaan di kalangan masyarakat khususnya mengenai tindakan yang telah diambil Jawatankuasa Pengurusan Bencana Bahagian (JPBB) Miri dalam menangani penularannya.

Menteri Bertanggungjawab JPBB Miri Datuk Lee Kim Shin dalam kenyataan media pada Jumaat berkata, pihaknya telah menggunapakai SOP COVID-19 bagi memastikan virus itu dapat dikekang penularannya.

“Jabatan Kesihatan telah melakukan segera penyiasatan kes dan penelusuran kontak rapat yang merupakan strategi utama untuk mencegah penyebaran COVID-19.

“Ianya dilaksanakan oleh Pegawai Kesihatan dan doktor yang terlatih dalam penyiasatan dan pengesanan hubungan kontak rapat.

“Melalui proses ini, hubungan keluarga, isi rumah, tempat kerja dan hubungan sosial dikenal pasti, dikuarantin di rumah masing-masing dan diswab untuk ujian RT-PCR COVID-19 mengikut protokol Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM),” katanya.

Datuk Lee yang juga Menteri Pengangkutan Sarawak turut menambah, Jabatan Kesihatan juga akan melakukan Pengesanan Kes Aktif (ACD) memandangkan kes COVID-19 tempatan yang dikesan di Miri.

“Jabatan Kesihatan menyaring penduduk secara sistematik untuk mencari kes yang rapat dengan pesakit.

“Kaedah penyaringan yang disasarkan akan digunakan dengan fokus di sekitar kawasan kejiranan dan tempat kerja bagi kes positif yang dilaporkan.

“Semua strategi tersebut masih digunakan secara serentak dan berjalan sejak Bah Sayap Cluster dikesan di Kabupaten Miri,” tambahnya.

Sehingga kini, sebanyak 216 individu telah melakukan ujian sapuan untuk ujian RT-PCR COVID-19 dengan 153 dilaporkan sebagai negatif dan 63 keputusan belum selesai.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru