KUCHING: Kerajaan Sarawak bersetuju cadangan untuk membina pusat latihan dan pertandingan wushu, yang jumlah RM13. 2 juta.

Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, pusat itu terletak berhampiran Kompleks Belia dan Sukan dengan tapak seluas 1.255 hektar.

“Projek pembinaan pusat itu dijangka bermula Februari tahun depan dan mengambil masa 15 bulan untuk disiapkan,” katanya semasa sidang media selepas melawat tapak pusat berkenaan, Isnin.

Hadir sama Menteri Muda Belia dan Sukan Datuk Snowdan Lawan, Pemangku Setiausaha Tetap Kementerian Belia dan Sukan Nancy Jolhi dan Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Sukan Sarawak (SSC) Dr Ong Kong Swee.

Abdul Karim yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) N.15 Asajaya berkata, pembinaan pusat itu sebagai pengiktirafan kepada penggiat wushu atas sumbangan yang besar kepada Sarawak dalam pelbagai kejohanan.

“Sukan itu melahirkan ramai atlet terkemuka seperti Loh Jack Chang, Diana Bong, Kimberly Goh, Thian Ai Ling, Clement Ting dan ramai lagi.

“Selain itu, wushu juga tidak menghampakan kita dalam setiap temasya Sukan Malaysia (SUKMA) kerana sentiasa menyumbang pelbagai pingat kepada kita, ” katanya.

Karim menjelaskan, kementeriannya juga akan meneruskan cadangan untuk mewujudkan sekolah sukan di negeri ini yang dirancang dibina berdekatan Kompleks Sukan Negeri.

Katanya, ia bertujuan memastikan hasrat Sarawak untuk menjadi negeri kuasa sukan dapat direalisasikan.