Tuesday, November 29, 2022

Amalan tahnik meningkatkan sistem imun bayi?

Secara Rawak

TERDAPAT dakwan bahawa amalan tahnik bayi itu meningkatkan sistem imun bayi. Secara umum saya bersetuju dengan kenyataan itu.

Zat makanan berkhasiat yang terdapat dalam buah tamar secara umum boleh membantu badan bayi tersebut semakin sihat. Begitu juga susu ibu yang diberikan mengandungi antibodi semulajadi kepada badan bayi secara umum. Susu ibu mengandungi IgA, Lisozim, Antioksidan dan pelbagai bahan lain yang menjadi faktor pencegah kepada penyakit cirit dan penyakit saluran pernafasan terhadap bayi.

Contohnya: Andai kata pentahnik itu berpenyakit Tuberkulosis sekalipun, Mico Bacterium Tb yang ada dalam air liur beliau bukan bersifat vaksin. Malah boleh memudaratkan pula kepada si bayi yang masih kecil.

Namun tahnik adalah bukan pencegahan secara khusus bagi mencegah penyakit-penyakit berjangkit berbahaya seperti Tuberkulosis, Difteria, Pertusis, campak, Polio dan lain-lain. Ianya tidak boleh digantikan dengan vaksin. Tambahan pula tamar yang diberikan itu hanya bersifat sementara dan tiada unsur aktif yang boleh merangsang sistem pertahanan bayi secara khusus.

Manfaat dan zat yang diperolehi dari tamar tahnik tersebut hanya seketika. Bahkan kajian mendapati paras antibodi umum yang diperolehi dari susu ibu akan bertahan hanya beberapa minggu sahaja. Ianya berbeza dengan pemberian vaksin yang diwajibkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Vaksin-vaksin yang disuntik kepada anak-anak kita itu sudah pun menjalani proses pembuktian dan selamat digunakan sejak sekian lama.

Adalah menjadi satu kefahaman yang salah jika kita hanya bergantung kepada tahnik dan susu ibu sahaja dalam ikhtiar mencegah penyakit-penyakit berjangkit. Mungkin terdapat di kalangan kita yang mendakwa, sebelum era vaksinasi di dunia ini, ramai sahaja manusia boleh hidup. Saranan saya supaya golongan yang berkata demikian agar membaca sejarah dan ambillah iktibar dari sejarah itu. Carilah melalui google itu akan kisah pesakit Polio yang terpaksa menggunakan ‘iron lung’ sekitar tahun 1920 dahulu kala. Penderitaan dari serangan kuman Polio menyebabkan rangka paru-paru mangsa tidak dapat berfungsi sehinggakan terpaksa menggunakan kebuk paru-paru khas.

Hasil dari kejayaan pemberian vaksin Polio, Badan Kesihatan Dunia (WHO) telah mengisytiharkan Malaysia sudah bebas dari penyakit Polio tahun 2000. Ini adalah satu kejayaan yang tidak boleh dinafikan lagi. Begitu juga dengan penyakit-penyakit bawaan kuman lain lagi yang berbahaya, kejadiannya turun secara mendadak setelah pemberian vaksin secara menyeluruh dalam negara. Jumlah kematian sebelum era vaksinasi ratusan ribu, dan kini selepas era vaksinasi, kejadian penyakit dan kematian boleh dibilang dengan jari.

DR SUHAZELI ABDULLAH
Pakar Perubatan Keluarga
Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru