Sunday, June 26, 2022

Lahirkan pereka muda perabot

Secara Rawak

KUCHING: Institut Teknologi Bandung (ITB) telah melatih kumpulan kedua iaitu sembilan graduan sebagai pelatih untuk Pereka Muda Sarawak (SayD’Signers Sarawak) pada tahun ini.

Program yang turut dikenali sebagai Program Latihan Pereka Muda (POYOD) tersebut mengenai reka bentuk perabot yang mengikuti sukatan pelajaran dan kurikulum dan dikembangkan oleh ITB.

SayD’Signers Sarawak adalah program latihan dua tahun yang dikembangkan oleh Perbadanan Pembangunan Industri Kayu Sarawak (STIDC) pada 2017 untuk graduan baharu dari Unimas dengan pengambilan pertama sebanyak enam pelatih pada 2018.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata, dia gembira kerana latihan berjaya dilaksanakan terutamanya dalam menanamkan dan mengembangkan bakat para graduan sebagai laluan untuk menjadi pereka muda yang berjaya dalam reka bentuk dan kemahiran mereka.

“Latihan khusus yang disediakan oleh ITB telah menjadikan para pereka muda untuk mendapatkan lebih banyak pendedahan, meningkatkan pengalaman dalam merancang dan menghasilkan reka bentuk perabot dengan kemampuan menghasilkan reka bentuk ke arah pasaran antarabangsa.

“Latihan ini sangat unik dan istimewa terutama di Sarawak dan Malaysia kerana ia dapat mengembangkan kemahiran dan pengetahuan mereka dalam reka bentuk perabot,” katanya dalam kenyataan media selepas bermesyuarat dalam talian mengenai pereka Sarawak di Bandung pada Rabu.

Beliau berkata, dengan kerjasama ITB iaitu sebuah universiti yang berprestij di Indonesia, ia telah memberikan nilai tambah pada program latihan tersebut melalui kurikulum khusus mereka.

“Saya telah melihat reka bentuk yang dihasilkan oleh mereka dan saya sangat kagum dengan hasil tersebut,” jelasnya.

Sehingga kini, STIDC telah melatih 21 graduan dan 15 daripadanya telah menjalani latihan di ITB. Manakala kumpulan pertama dari enam pelatih menamatkan latihan mereka dan kini diambil bekerja oleh syarikat perabot di Sarawak.

Program Latihan SayD’Signers Sarawak dikembangkan sejajar dengan visi STIDC untuk memberi penekanan dan tumpuan kepada pertumbuhan dalam menjadi industri nilai tambah tinggi dengan sasaran eksport perabot menjelang tahun 2030.

Di bawah program ini, STIDC dengan kerjasama ITB juga turut serta dalam pameran antarabangsa dan sejak pelaksanaan program ini STIDC telah mengikuti pameran perabot dan reka bentuk di India, Australia dan Dubai.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru