KUCHING: Sarawak masih berusaha menubuhkan syarikat penerbangan sendiri, bagi membolehkan negeri ini dihubungkan dengan lokasi strategik seperti Hong Kong, Korea, Jepun, Australia dan destinasi berdekatan

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata ia sekali gus membawa serta meningkatkan kemasukan pelancong ke Sarawak.

“Sebelum ini, ada cadangan untuk kami membeli bahagian syarikat penerbangan tertentu tetapi saya perhatikan bahawa syarikat penerbangan ini mempunyai tanggungjawab tertentu.

“Oleh itu, jika kita membeli saham atau memperoleh saham dan jika kita berada di blok minoriti, itu tidak memberi kesan, jadi lebih baik kita menubuhkan syarikat penerbangan sendiri.

“Kami masih melihatnya dan saya bersetuju bahawa kita mesti mempunyai syarikat penerbangan tempatan untuk berhubung dengan lokasi strategik untuk membawa pelancong ke Sarawak,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa Webinar Ketua Menteri bertajuk ‘Bajet Sarawak 2021: Menuju Masyarakat Berpendapatan Tinggi Pada 2030’ yang dianjurkan oleh Persekutuan Perniagaan Sarawak, semalam.

Selain itu, Abang Johari berharap dapat menghidupkan kembali dan meningkatkan hubungan udara dengan melakukan penerbangan sewaan dari Sarawak ke negara-negara berdekatan seperti Singapura.

Justeru, beliau berkata telah meminta Hornbill Skyways Sdn Bhd, pengendali perkhidmatan pesawat sewaan di negeri ini untuk melihat kemungkinan menyediakan penerbangan sewaan.

“Dengan pandemik Covid-19 secara drastik mempengaruhi banyak industri terutama pelancongan, penerbangan sewaan dapat berfungsi sebagai salah satu aset yang dapat dimanfaatkan untuk memacu sektor pelancongan negeri,” katanya.

Sementara itu, Abang Johari berkata Kerajaan Sarawak merancang untuk memperluaskan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (LTAK) memandangkan lapangan terbang ini sudah mencapai kapasiti penuh.

Katanya berdasarkan statistik yang diterimanya, LTAK tidak lagi dapat menerima jumlah penumpang yang ditetapkan untuk kemudahan lapangan terbang ini dan oleh itu, rancangan mesti dibuat sekarang untuk mengatasi masalah ini.

“Masih terlalu awal bagi saya untuk mengungkapkan apa yang ada di fikiran kami pada masa ini, tetapi kami pasti mencari lapangan terbang yang lebih besar untuk menampung peningkatan jumlah penerbangan dan potensi kedatangan pelancong selepas wabak Covid-19,” katanya.