KUALA LUMPUR: Para pemerhati menggesa ahli parlimen untuk mengetepikan perbezaan mereka dan mencapai kata sepakat untuk meluluskan cadangan Belanjawan 2021 pada sesi pengundian di parlimen, yang dijangka pada 25 November.

Pengurus Penyelidikan Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS) Lau Zheng Zhou berkata adalah normal bagi ahli parlimen mengambil bahagian dalam perbahasan dan untuk perubahan dapat dilihat dalam dokumen belanjawan akhir.

Bagaimanapun, beliau menegaskan jika belanjawan tidak diluluskan, ia akan memberi kesan yang besar kepada kestabilan politik negara dan keberkesanannya dalam menangani krisis pandemik Covid-19.

“Oleh itu, kerajaan dan pembangkang perlu berusaha menunjukkan kepimpinan dengan mencapai kata sepakat dan memberikan belanjawan yang benar-benar dapat membantu rakyat Malaysia pulih dengan lebih baik,” katanya seperti dilapor Bernama.

Belanjawan 2021 kini sedang dibahaskan di Dewan Rakyat, dan beberapa ahli parlimen telah menyatakan tidak akan menyokongnya melainkan pindaan dibuat, seperti pelaburan yang besar dibuat dalam Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA).

Secara keseluruhannya, kumpulan pemikir itu yakin bahawa langkah-langkah utama yang dibentangkan dalam Belanjawan 2021 adalah seimbang dari segi liputannya kepada kumpulan penduduk mudah terjejas, aktiviti ekonomi dan perniagaan.

Lau berkata Belanjawan 2021 bertujuan untuk mengekalkan keseimbangan antara menangani kehilangan pekerjaan dan pendapatan dalam masa terdekat dan meletakkan asas kepada pemulihan dalam jangka sederhana dan jangka panjang.

Beliau berkata belanjawan adalah lanjutan daripada empat pakej rangsangan ekonomi, memandangkan negara memasuki tahap memperkasakan dalam proses pemulihan ekonomi.

Bagaimanapun, Lau berkata Belanjawan 2021 gagal memberikan hala tuju yang kuat dan jelas mengenai bagaimana negara dapat membuat persediaan untuk pemulihan ekonomi.

“Terdapat petunjuk dalam ucapan Belanjawan 2021 yang mencadangkan bagaimana kita dapat menyusun semula model ekonomi kita, seperti memberi tumpuan kepada membawa masuk pelaburan langsung asing dalam sektor teknologi tinggi dan meningkatkan pelaburan mampan.

“Namun, ia kekurangan imaginasi, berdasarkan skala gangguan ‘twin health’ dan kejutan ekonomi yang kita hadapi sebagai sebuah negara,” katanya.

Lau berkata pelan keselamatan sosial yang baharu diperlukan untuk pekerja bukan formal, terutamanya mereka yang daripada ekonomi gig.

“Mereka bukan sebenarnya pekerja, dan mereka tidak mempunyai akses kepada manfaat perubatan syarikat atau insurans kesihatan.

“Kerajaan perlu mempertimbangkan program bantuan kewangan berasingan untuk kumpulan paling mudah terjejas, seperti, di kawasan pedalaman Sabah dan Sarawak,” katanya.

Lau berkata terdapat pelbagai program bantuan kewangan, tetapi kumpulan yang paling mudah terjejas perlu mempunyai program berasingan untuk menangani situasi unik mereka.