KUCHING: Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MTAC) menawarkan pakej sokongan untuk perniagaan industri acara melalui Biro Konvensyen Sarawak (SCB) ketika pandemik Covid-19.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata, pakej sokongan seperti itu diberikan adalah untuk mendorong pertumbuhan acara dalam negeri.

“Ia merangkumi banyak item yang boleh dituntut seperti menaja lawatan ke bandar separuh hari untuk membantu peningkatan delegasi, kos platform maya untuk acara hybrid dan sebagainya,” kata beliau.

Awang Tengah berkata demikian dalam ucapan penggulungan untuk Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MTAC) serta Kementerian Belia dan Sukan pada Persidangan Dewan Undangan (DUN), semalam.

Tambahnya, ketika tempoh kedatangan pengunjung yang rendah ini MTAC telah membuat pelaburan yang tepat untuk meningkatkan keupayaan dan industri pelancongan.

“Ia merangkumi Kursus Pemandu Pelancong Khusus Daerah (RSTG); Kursus e-Pelancongan; Dana Ekosistem Dalam Talian dan Tribe Digital Campus – ruang maya untuk peningkatan kapasiti dan penjanaan perniagaan untuk perancang dan pereka perniagaan acara perniagaan dan rakan,” ujarnya.