Bagi saya yang sudah agak biasa juga bertemu dan berbual dengan beliau dalam tempoh-tempoh sebelum PRU 14, Datuk Husam Musa adalah seorang pemimpin politik yang agak menarik orangnya dengan sikap beliau yang agak terkehadapan dan suka berterus-terang.

Saya masih ingat lagi sewaktu saya singgah beraya di rumah beliau pada 25 Jun 2017, Datuk Husam Musa secara selamba menyebut di depan saya bahawa AMANAH akan kalah di ketiga-tiga kerusi DUN di Kubang Kerian di dalam PRU 14 dan ini ternyata berlaku kemudiannya.

Pandangan agak terkehadapan dan suka berterus-terang Datuk Husam Musa, yang kadang-kadang memberikan beliau masalah ini, bukan sahaja berlaku di peringkat Negeri malah di peringkat Pusat juga dengan beberapa tindakan beliau yang mendahului pemimpin politik lain.

Dalam isu pencalonan Perdana Menteri PH menjelang PRU 14 umpamanya, Datuk Husam Musa pernah menyebut pada 12 Julai 2019 bahawa “Saya yang pertama mencadangkan Tun Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri PH” dan “Saya dikritik oleh banyak pihak kerana(nya)”.

Memang ada laporan berita bertarikh 21 Mei 2017 bertajuk “Husam cadang Mahathir calon PM” yang memuatkan rayuan Datuk Husam Musa supaya rakan-rakan beliau dalam PH menerima Tun Dr Mahathir sebagai calon Perdana Menteri jika PH menang di dalam PRU 14.

Kata Datuk Husam Musa waktu itu, disebabkan Datuk Seri Anwar masih dalam penjara, mana-mana nama baru sebagai calon akan menyebabkan ada pihak yang tidak puas hati, sebab itulah nama Tun Dr Mahathir (“re-born Mahathir”) perlu diangkat sebagai calon Perdana Menteri PH.

Selain itu, saya juga mengetahui kerja buat Datuk Husam Musa di dalam mengangkat imej Tun Dr Mahathir ini dengan antara lainnya mengatur majlis dialog antara Tun Dr Mahathir dengan cendekiawan Melayu di atas tajuk “Hala Tuju Politik Melayu” di Yayasan Kepimpinan Perdana, pada 25 Julai 2017.

Sebab itulah bila Datuk Husam Musa kini menyebut “kedudukan Tun Dr Mahathir di mata sebahagian besar rakyat adalah kehilangan kepercayaan yang teruk, yang merudum, dipanggil sebagai ‘lost of trust’ ataupun kehilangan kepercayaan” maka impaknya adalah besar.

Malah, Datuk Husam Musa juga menyebut 13 kerusi Parlimen yang dimenangi oleh BERSATU di dalam PRU 14 tidak wajar diberikan kepada PEJUANG kerana “kalau kita bagi 13 kerusi ini kepada PEJUANG ia boleh menggagalkan hasrat kita untuk ambil balik kuasa”.

Tambah Datuk Husam Musa: “Terukkah saya kata macam tu? Saya suka macam ini, saya suka berterus-terang dan dalam hal ini kita kena praktikal, walaupun kita hormat Tun Dr Mahathir tapi saya kira rakyat Malaysia hendakkan satu set pemimpin yang mewarisi era yang baru.”

Bila Tun Dr Mahathir kini ditolak secara total oleh pemimpin politik yang mula-mula sekali mencadangkan nama beliau sebagai calon Perdana Menteri PH maka penolakan ini adalah satu penolakan ultimate yang pastinya akan meruntuhkan kedudukan beliau dan PEJUANG.