BINTULU: Peter Majid Tandom tidak menoleh ke belakang, malah kariernya bersama Petronas terus berkembang. Pada 1995, Peter dihantar ke Vietnam untuk menjadi ahli geologi pengeluaran di Petronas Carigali (Vietnam) Sdn Bhd (Vietnam Operations).

Dia adalah anggota pasukan Petronas yang menghantar minyak pertama dari lapangan Ruby di Vietnam.

“Kami melakukannya dalam bajet dan 10 hari lebih awal dari yang dijadualkan. Ini juga pertama kalinya Petronas menghasilkan minyak dari ruang bawah tanah granit,” kata Peter dengan bangga.

Pada 2000, dia dipindah- kan semula ke Petronas Carigali Sdn Bhd, Sarawak Operations untuk menjadi pengurus Projek Pembangunan Baram. Empat tahun kemudian, dia dihantar ke operasi Petronas di Turkmenistan.

Dia adalah sebahagian daripada pasukan yang berjaya menyampaikan projek uji perluasan well untuk pengembangan minyak dan gas di Blok 1, Laut Kaspia.

“Pada 2007, saya ditugaskan untuk menjadi Ketua Eksplorasi Petronas Carigali (Turkmenistan) Sdn Bhd. Kami membuat salah satu penemuan minyak dan gas terbesar untuk Petronas di Blok 1, Laut Kaspia,” katanya.

Peter dihantar pulang ke Malaysia pada tahun 2010, untuk menjadi Ketua Geosains di Petronas Carigali Sdn Bhd (PCSB) Jabatan Kejuruteraan Petroleum (PED) di Kuala Lumpur. Empat tahun kemudian, dia menjadi Ketua Pengurusan Sumber Sarawak di PED, yang bertanggungjawab untuk pembangunan minyak dan gas di luar pesisir Sarawak.

Pada 2016, Peter dilantik sebagai Ketua Pembangunan Sumber dan Pengurusan di Pengurusan Petroleum Malaysia (MPM), di mana dia mengawasi perkembangan minyak dan gas untuk semua kontraktor yang beroperasi di perairan Sarawak.

Beliau kembali ke Sarawak pada Julai 2019, untuk mengetuai SK Gas, jawatan yang dipegangnya hingga hari ini. “SK Gas akan menjadi aset terbesar Petronas di Malaysia dalam lima tahun ke depan,” katanya.

Syarikat ini menguruskan operasi gas luar pesisir Petronas di Sarawak dan membekalkan gas kepada pelanggan tempatan seperti Sarawak Energy, Shell Middle Distillate Synthesis (SMDS), Asean Bintulu Fertilizer (ABF) dan pengguna industri kecil lain.

SK Gas juga menjaga empat Kontrak Perkongsian Pengeluaran (PSC) di bawah PCSB, iaitu Kumang Cluster PSC, MLNG Dua PSC, SK8 PSC dan SK316 PSC. Ia adalah pengendali rangkaian gas bersepadu keseluruhan untuk perairan Sarawak dan Kemudahan Bersepadu Bintulu (BIF).

“Saya terkejut ketika dilantik sebagai Ketua SK Gas. Saya dilatih sebagai ahli geologi dan bawah permukaan adalah kerja teras saya di Petronas. Saya mempunyai pengalaman yang terhad dalam Pengeluaran dan Operasi, tetapi peranan ini mendorong saya melampaui zon selesa saya.

Ini adalah tugas yang menakutkan, tetapi saya menerimanya dengan pikiran terbuka,” katanya, sambil menambahkan bahawa misinya adalah untuk menjadikan SK Gas sebagai syarikat yang paling menarik untuk bekerja, dan menjadi pengeluar gas terkemuka di Malaysia.

Peter berharap kisah hidup dan perjalanannya di Petronas akan memberi inspirasi kepada generasi muda, terutama mereka yang berasal dari latar belakang yang kurang bernasib baik untuk mengatasi cabaran dan cemerlang dalam pelajaran mereka.

“Saya tahu tidak mudah bagi mereka yang berjuang dengan keadaan yang kurang bernasib baik. Tetapi mereka mesti belajar dengan sebaik mungkin.

“Mereka tidak boleh membiarkan sesuatu yang menghalang usaha mereka untuk memperoleh pendidikan yang baik, yang hanya akan membawa kepada kehidupan yang lebih baik. Rendah diri dan jangan lupa asal usul anda.

Apabila anda berjaya dalam hidup, kembali kepada ibu bapa, keluarga dan masyarakat,” kata Peter.