KUCHING: Unit Hal Ehwal Agama Lain (Unifor) yang ditubuhkan di Sarawak satu badan unik yang dapat mempromosikan kerjasama, persefahaman, toleransi, serta sikap saling menghormati antara Islam dengan agama lain di negeri ini.

Mengunjungi Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah yang juga Pengerusi Unifor di pejabatnya, Menteri Perpaduan Datuk Halimah Mohamed Sadique memuji inisiatif Kerajaan Sarawak menubuhkan Unifor yang disifatkan sebagai organisasi sangat praktikal dan penting.

Unifor terbentuk pada 2016 oleh Allahyarham Tan Sri Adenan Satem semasa beliau menjawat jawatan ketua menteri dan badan itu diteruskan oleh penggantinya Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Bagi Halimah, mereka belajar dari Sarawak mempromosikan dan memperkukuh toleransi, perpaduan dan keharmonian antara kaum dan agama negeri ini.

Beliau menganggap Unifor sebagai kenderaan sempurna untuk mencapai kejayaan besar.

Malah Halimah berkata beliau sudah menjelaskan kepada Yang di-Pertuan Agong dalam pertemuan baru-baru ini berkaitan peranan dan objektif Unifor.

Halimah berkata dalam pertemuannya terbaharunya dengan Yang di-Pertuan Agong, beliau akan menjemput Uggah menghadiri mesyuarat bersama.

Halimah memberitahu kementeriannya sedia bekerjasama rapat dengan Unifor dan belajar cara menangani semua masalah agama.

“Kami ingin mengambil dan menyesuaikan konsep Unifor ke dalam Jawatankuasa Keharmonian Kaum kami, tolong bimbing dan berikan nasihat kepada kami,” ujar Halimah.