JAKARTA: Aceh memiliki potensi sumber minyak dan gas baharu yang ditemui dari Blok Singkil dan Blok Meulaboh.

Memetik CNN, Ketua Bahagian Penerokaan dan Penerokaan Baharu Ibnu Hafizh berkata potensi itu berdasarkan penemuan Penilaian Kajian Bersama (JSA).

Kajian itu dikendalikan oleh syarikat Singapura Conrad Petroleum, Universiti Pembangunan Nasional Veteran, Frontier Point Ltd dan Universiti Trisakti di Jakarta.

Hafizh berkata, dengan adanya sumber baharu itu, ia menjadi bukti aktiviti huluan di Aceh menunjukkan trend positif yang menunjukkan minat tinggi syarikat minyak dan gas domestik serta asing untuk melabur di wilayah itu.

Menurutnya, potensi di Blok Singkil dengan anggaran P50 (berdasarkan bukti dan kemungkinan simpanan) berjumlah 296 bilion kaki kubik (BCF) gas.

Sementara Blok Meulaboh berpotensi P50 dengan anggaran 192 juta tong minyak (MMBO) dan potensi gas dengan andaian yang sama iaitu 1.1 trilion kaki padu (TCF) gas yang dikendalikan oleh  Frontier Point Ltd.

Berdasarkan hasil kajian itu, potensi hidrokarbon diyakini berada di luar pesisir Aceh Barat Daya (Blok Singkil) dengan keluasan 8,200 km persegi.

Manakala di luar pesisir Aceh Barat Laut (Blok Meulaboh), ia melibatkan kawasan seluas 9,200 km persegi dengan risiko geologi sederhana hingga tinggi terutama berada di sumber batuan.