Sunday, June 13, 2021

Pertimbang semula cuti sempena Hari Raya: Supaya orang ramai dapat rai di kampung

Mesti baca

KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Semenanjung Malaysia (NUTP) memohon Kementerian Pendidikan (KPM) menimbang semula cuti bersempena Hari Raya Aidiladha bagi memberi peluang kepada orang ramai menyambutnya di kampung, kata Setiausaha Agung NUTP.

Menurut Harry Tan Huat Hock ini kerana perayaan itu jatuh pada minggu persekolahan berikutan perubahan Takwim Persekolahan 2020.

NUTP mencadangkan agar diberi peruntukan cuti khas oleh Menteri Pendidikan Dr Mhd Radzi Md Jidin pada 30 Julai dan cuti pelepasan oleh Pejabat Pendaftar Negeri pada 29 Julai dan 3 Ogos ini.

Menurutnya  perkara itu akan memberi peluang orang ramai menyambutnya bersama sanak-saudara di kampung halaman.

“Orang ramai juga sebelum ini tidak berpeluang menyambut Hari Raya Aidilfitri di kampung semasa PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dan mereka sudah merancang untuk pulang bagi menyambut Hari Raya Aidiladha yang jatuh semasa cuti penggal persekolahan berdasarkan takwim penggal persekolahan sebelum ini,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

“Selain itu, perayaan hari raya bukan sahaja disambut oleh kaum Melayu malah turut diraikan oleh semua kaum di Malaysia,” katanya.

Secara Rawak

Artikel Terbaru