Friday, June 25, 2021

Polis harus siasat penulis, editor, penerbit buku ini

Mesti baca

KUALA LUMPUR: Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia mendesak agar penulis, penyunting dan penerbit buku yang menghina Jata Negara disiasat serta diambil tindakan tegas oleh pihak berkuasa jika benar terbukti wujud motif untuk berlaku biadab dan menghina.

Menurut Ketuanya Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki, Kementerian Dalam Negeri juga harus segera mengambil langkah menggantung penerbitan dan pengedaran buku tersebut untuk mengelakkan daripada terlepas ke luar negara, seterusnya menjatuhkan imej negara di mata masyarakat dunia.

“Perbuatan ini jelas menggambarkan betapa penulis buku seolah-olah merendah-rendahkan martabat Jata Negara dan menghina lambang rasmi kedaulatan negara,” katanya melalui satu kenyataan di Facebook.

“Seksyen 5 Akta Lambang dan Nama (Mencegah Penggunaan Tidak Wajar) 1963 memperuntukkan penjara sehingga tiga tahun dan denda sehingga RM 20,000.00 bagi kesalahan penggunaan lambang negara termasuk jata negara secara tidak wajar,” jelasnya lagi.

 

Dr Asyraf berkata demikian mengulas mengenai tular di media sosial pengguna berkongsi satu pautan laman sosial Facebook sebuah syarikat buku bertajuk “Rebirth: Reformasi, Resistance, And Hope In New Malaysia” (ISBN : 9789672165811) disunting oleh penulis, Kean Wong yang mempamerkan sebuah logo mirip jata negara yang telah diubah suai sebagai penghias muka hadapan.

Lukisan mirip jata negara itu meletakkan seorang kanak-kanak berbogel di atas bulan dan bintang, serta mengubah suai bentuk dua ekor harimau selain menambahkan bentuk seekor buaya di bahagian bawahnya.

Tambah Dr Asyraf lagi, jelas kelihatan akta yang baru dipinda dengan meningkatkan hukuman 20 kali ganda pada tahun 2016 belum cukup menggerunkan sesetengah pihak sehingga sanggup secara terbuka membuat penghinaan terhadap lambang rasmi negara, melalui penerbitan buku sebegini.

Secara Rawak

Artikel Terbaru