Saya menyokong sepenuhnya cadangan Tun Mahathir untuk mengemukakan Presiden Warisan, Datuk Seri Shafie Apdal sebagai Perdana Menteri Malaysia. Sebagai rakan setaraf di Persekutuan Malaysia, pemimpin Sabah dan Sarawak harus mempunyai hak yang sama dengan yang ada di Semenanjung Malaysia untuk dijadikan Perdana Menteri Malaysia.

Pelantikan Shafie Apdal akan menjadi langkah besar dalam memenuhi visi nenek moyang kita ketika mereka bersetuju dengan pembentukan Malaysia bahawa kita akan menjadi rakan setara yang sama membangun negara Malaysia.

Datuk Seri Shafie Apdal adalah ahli politik berpengalaman dan pemimpin parti yang kuat di Sabah. Dia sangat memenuhi syarat untuk jawatan itu, dan para pemimpin PH harus memberikan sokongan mereka terhadap cadangan itu sebagai cara untuk mengakhiri kebuntuan terhadap calon PM, dan pada masa yang sama, ia menyedari bahawa ada pemimpin lain yang memenuhi syarat yang berhak mendapat kesempatan yang sama untuk memegang jawatan.

Satu-satunya syarat dalam Perlembagaan Persekutuan adalah bahawa orang yang layak dilantik sebagai PM oleh YDP Agong adalah seseorang yang “cenderung mendapat kepercayaan majoriti” Artikel 43 (2) (a). Oleh itu, tidak ada halangan untuk pelantikan Shafie Apdal.

Mempunyai PM dari Sabah akan menjadi kegembiraan di Sabah dan Sarawak. Ini akhirnya akan menjadi tanda inklusiviti sebenar yang mungkin tidak pernah dirasakan oleh orang-orang kita dan mungkin dapat membantu menenangkan kebencian orang Sabahah dan Sarawak atas perlakuan yang tidak adil terhadap Sabah dan Sarawak dan kurangnya perhatian terhadap keperluan kita oleh Kerajaan Persekutuan.

Pertikaian lama yang timbul dari Perjanjian Malaysia 1963 juga lebih cenderung untuk diselesaikan dengan Shafie Apdal mengetuai pemerintahan Malaysia. Menjadi kepentingan semua pihak untuk menyelesaikan masalah hak Negara ini dengan cepat.

Saya yakin bahawa rakyat Malaysia yang benar-benar mempercayai perpaduan nasional akan menerima Sabahan sebagai Perdana Menteri dengan hati yang terbuka dengan cara yang sama mereka telah menerima rakyat Malaysia dari negeri-negeri lain di Semenanjung Malaysia sebagai Perdana Menteri sejak 63 tahun yang lalu.

Saya berharap pemimpin GPS memberi sokongan kepada Shafie Apdal untuk menjadi Perdana Menteri kerana ini memberi peluang untuk menunjukkan kepada seluruh dunia bahawa kita adalah rakan setara dalam Persekutuan Malaysia dan bukan hanya sepupu kedua.

Pemimpin Sabah dan Sarawak, jika diberi peluang, akan membawa perubahan yang menyegarkan kepada kerajaan negara ini. Pemimpin GPS pasti akan bersetuju bahawa kita mempunyai hak untuk menyumbang dengan cara ini ke arah kemajuan dalam pemenuhan Perjanjian Malaysia 1963 yang ketara.

Baru Bian
MP P214 Selangau