DENGAN populasi 1.3 billion dan ekonomi kedua terbesar di dunia, sejak 2011, China membina 10,000 km jalan raya setiap tahun.

China mempunyai 130,000 km lebuh raya, terbanyak di dunia. Dalam jumlah saiz rangkaian jalan raya, berturap dan tidak berturap, Amerika Syarikat tersenarai teratas di dunia dengan 6,853,024 km.

Malaysia berada di kedudukan ke-36 daripada 222 negara tersenarai dengan 144,403 km jalan raya dan 1,821 km lebuh raya. Salah satu perkara yang saya suka perhatikan setiap kali saya pergi ke luar negara ialah sistem jalan raya. Saya kagum dengan apa yang saya lihat di China, Korea Selatan, Jepun, Emiriah Arab Bersatu dan Singapura.

Laporan Daya Saing Global terbaharu mengenai kualiti jalan raya, seperti yang disiarkan oleh Forum Ekonomi Dunia, menjadikan Emiriah Arab Bersatu sebagai jalan terbaik, dengan skor keseluruhan 6.4, sementara Mauritania berada di kedudukan terakhir, dengan skor 2 mata. Panjang dan kualiti jalan raya dan lebuh raya di Sarawak bertambah baik sejak pembinaannya dimulakan pada tahun 1965, setelah Sarawak menjadi anggota Persekutuan Malaysia.

Selain Lebuh Raya Pan Borneo atau Jalan Utama Pertama Sarawak dengan jarak 1,077 km, negeri ini juga merancang untuk membina Laluan Kedua.

Panjang keseluruhan jalan raya di Sarawak adalah kira-kira 51,312 km merangkumi 30,361 km jalan negeri, 1,541 km jalan persekutuan dan 19,411 km jalan pembalakan.

Projek Laluan Utama Kedua telah dikritik oleh Presiden PSB, Datuk Seri Wong Soon Koh. Mantan Menteri Kewangan itu mahu Sarawak menangguhkan atau membatalkan Laluan Utama Kedua bernilai RM6 bilion dan menyalurkan dana itu kepada projek pembangunan luar bandar yang lebih mendesak.

“Kita sekarang membina Lebuh Raya Pan Borneo yang dibiayai oleh Persekutuan dan kita juga dalam proses untuk melaksanakan Lebuh Raya Pesisir yang dibiayai oleh negeri.

Jalan raya yang lebih jauh – Laluan Utama Kedua – oleh itu benar-benar sia-sia, tidak banyak tujuan, ”katanya baru-baru ini.

Perkara ini disuarakan oleh Ketua Pemuda PSB Dr Johnichal Rayong yang menyatakan bahawa cadangan projek Laluan Utama Kedua adalah berlebihan dan tidak sepenuhnya memenuhi keperluan penduduk luar bandar di negeri ini.

Beliau menyatakan sokongan terhadap kenyataan oleh Soon Koh bahawa membatalkan projek itu akan membolehkan Kerajaan Negeri menjimatkan RM6 bilion dan menyalurkan semula dana yang lebih bermanfaat kepada projek pembangunan luar bandar yang lain.

“Adakah Laluan Utama Kedua lebih penting daripada rakan-rakan kita yang tidak mempunyai akses air, elektrik atau jalan raya?” soal Rayong Adakah ia benar-benar berlebihan dan tidak mempunyai tujuan seperti yang didakwa oleh wakil rakyat Bawang Assan?

Adakah beliau sedar apabila membuat kenyataan itu? Saya tidak dapat memahami apa yang ada di fikirannya ketika dia mengucapkannya.

Ini hanya menentang logik dan akal. Jangan beritahu saya bahawa Soon Koh belum melihat rangkaian jalan raya di negara maju dan tidak maju. Kecuali beliau mahu Sarawak dan kawasan pesisirnya terbelakang dan dipinggirkan, justifikasi itu hanya salah dan tidak logik.

Kecuali tentu saja beliau mempunyai motif tersembunyi dan agenda politik yang jahat. Bekas Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama percaya kepada negara yang melabur dalam jambatan dan jalan raya, selain sains dan pendidikan. Infrastruktur termasuk jalan raya dan jambatan merupakan pemangkin untuk pembangunan di mana-mana negara.

Jalan raya merupakan alat pengangkutan utama yang tidak hanya memudahkan waktu perjalanan dan memberikan perjalanan yang selamat kepada penumpang, tetapi juga membawa kesan tumpahan dan limpahan ke daerah-daerah yang terjejas.

Sebenarnya, jalan raya memberi sumbangan penting kepada pembangunan wilayah dan faedah sosioekonomi kepada rakyat. Oleh sebab itu, jalan-jalan pesisir seperti yang dibayangkan oleh Ketua Menteri, adalah infrastruktur penting dan semua aset awam ini akan membawa manfaat jangka panjang kepada negeri dan rakyat.

Jalan membuka lebih banyak tanah dan secara langsung meningkatkan harga tanah.

Jalan raya, apalagi jalan pesisir, sangat penting untuk menjadikan negeri kita berkembang dan maju.

Secara ringkasnya, Laluan Utama Kedua akan merangsang pembangunan ekonomi ke negeri ini, khususnya kawasan pesisir.

Bagi saya, rangkaian dan sistem jalan raya yang baik akan membawa banyak faedah kepada Sarawak.

Untuk sebuah negeri sebesar Semenanjung, pastinya adalah tugas yang mencabar untuk membina jalan raya, apalagi dengan landskap geografi yang mencabar dan penduduk yang berselerak.

Tetapi, kita harus membina jalan raya untuk rakyat seterusnya menjamin pembangunan negeri pada masa akan datang. Dengan adanya justifikasi dan perspektif ini, saya keliru dan bingung dengan pemimpin politik yang tidak selaras dengan aliran pemikiran arus perdana berhubung kepentingan pembinaan jalan raya.

Untuk negeri seperti Sarawak, dengan bandar dan daerah tersebar jauh di antara satu sama lain, sangat penting untuk mempunyai jaringan yang baik, sama ada di kawasan luar bandar atau pesisir. Ya, membina Laluan Utama Kedua bukan satu perkara remeh-temeh. Kedua-dua bidang ini harus seimbang dari segi pembangunan kerana sebarang perbezaan hanya akan mewujudkan jurang sosioekonomi yang akan membawa kesan dan implikasi jangka panjang.

Ingatlah, negara-negara yang berada di peringkat tinggi dalam senarai jaringan jalan terbaik di dunia adalah hasil keputusan kerajaan untuk membuat pelaburan dan komitmen yang penting dalam infrastruktur jalan raya negara.

Sejak zaman dahulu lagi, umat manusia memerlukan keperluan untuk membina jalan dan memperbaiki jalan dan jalan raya yang ada agar dapat memudahkan pergerakan manusia dan barang dengan lebih mudah, cepat dan lebih murah.

Masyarakat moden berjaya meningkatkan kebolehcapaian di dalam dan di antara kawasan melalui jaringan jalan yang luas dan telah meningkatkan teknik yang digunakan dalam pembinaan jalan raya, seperti penggunaan asfalt atau konkrit sebagai bahan pembinaan jalan raya moden.

Tetapi di sini, kita mempunyai pemimpin politik yang nampaknya memiliki mentaliti yang berbeza, sebenarnya antipembangunan, yang bertentangan dengan aspirasi masyarakat luar bandar secara keseluruhan.

Kita harus jelas dalam apa yang ingin kita capai untuk Sarawak, tetapi kita mahu pemimpin politik kita mempunyai visi dan komitmen untuk membawa Sarawak maju sebagai sebuah negara yang moden, maju, progresif dan makmur.

Saya percaya Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg mempunyai kesemua sifat ini. Oleh itu, beliau ingin melaksanakan Laluan Utama Kedua yang kini dikritik oleh mantan Menteri Kewangan Kedua.

Sebenarnya, pembinaan rangkaian Jalan Pesisir dan Laluan Utama Kedua, berjumlah RM11 bilion, adalah antara projek mega yang diumumnya setelah menjadi Ketua Menteri pada tahun 2017. Beliau berkata, kedua-dua rangkaian jalan raya ini, yang sedang dalam pembinaan, akan disiapkan dalam tempoh lima hingga enam tahun.

Jaringan Jalan Pesisir akan menghubungkan Kuching dengan Samarahan, Betong, Mukah, Sarikei, Sibu, Bintulu dan Miri. Ini akan membuka kawasan luar bandar yang luas untuk pertanian dan pembangunan ekonomi, yang akan memberi manfaat kepada kampung, rumah panjang dan luar bandar.

“Jalan raya adalah arteri yang melalui denyutan ekonomi. Dengan menghubungkan pengeluar ke pasar, pekerja ke tempat kerja, pelajar ke sekolah, dan orang sakit ke hospital, jalan raya sangat penting untuk agenda pembangunan apa pun, ” menurut Forum Ekonomi Dunia.

Kita mesti praktikal. Jalan raya dan jambatan harus dibina sekarang di kawasan luar bandar dan pesisir. Dan kita tidak tunggu sehingga 2030 atau 2050 kerana pada masa itu kosnya akan menjadi sepuluh kali lebih mahal.

Jadi, mengapa berlengah sekiranya anda mampu membina jalan raya dan jambatan sekarang.

Sekiranya Ketua Menteri mengikut logik Soon Koh, Sarawak dan penduduk pesisir tidak akan berpeluang untuk melihat projek-projek tersebut pada waktu hidup mereka. Alasan dan alasannya boleh dianggap sebagai regresif dan usang, dan kita tidak boleh menunggu kerana masa adalah penting.

Soon Koh, saya percaya, menyedari hakikat bahawa penting untuk menghubungkan Sarawak terutama yang berada di kawasan pesisir dan luar bandar jika memang kita mahu maju.

Langkah pragmatik dan berpandangan jauh yang diambil oleh Abang Johari dengan komitmen politiknya untuk membina jalan pesisir dari bahagian Selatan ke Utara Sarawak, termasuk Laluan Utama Kedua harus dipuji dan dihargai walaupun pada hakikatnya ada kawasan tanah yang lembut yang akan dilalui.

Lebih banyak jalan raya lebih baik untuk Sarawak.