Sunday, June 13, 2021

Hampir 1,500 pelajar IPT dari Sarawak dihantar pulang

Mesti baca

KOTA SAMARAHAN: Setakat ini jumlah pelajar yang telah dihantar pulang menerusi program penghantaran pulang pelajar IPT Zon Sarawak yang diselaraskan oleh Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) adalah seramai 1,495 orang.

Pelajar-pelajar IPT Zon Sarawak melibatkan pelajar-pelajar dari IPTA dan IPTS yang terdapat di Sarawak dan terkandas di kolej di IPT masing-masing semenjak Perintah Kawalan Pergerakan diumumkan pada 18 Mac.

Proses penghantaran pulang pelajar IPT ini dibuat secara berperingkat-peringkat sejak 30 April s dan memerlukan penyelarasan yang padu kerana melibatkan semua pelajar seluruh Sarawak.

Bagi UNIMAS sendiri, jumlah pelajar tempatan yang menetap sejak PKP dilaksanakan adalah lebih kurang 3,800 orang yang menetap di kampus dan luar kampus.

Bagi pelajar di luar kampus yang menyewa rumah di sekitar  UNIMAS, kebajikan mereka juga tidak akan diabaikan, namun begitu, UNIMAS akan melakukan perancangan rapi dari masa ke semasa dengan mematuhi penetapan Prosedur Operasi Standard (SOP) terutama apabila ia melibatkan pelajar yang berada di zon merah.

Dalam pada itu, kelmarin sahaja, seramai 722 pelajar IPT Zon Sarawak telah dihantar pulang melibatkan tiga penerbangan Malaysia Airlines dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (LTAK) ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala-Lumpur (KLIA).

Pelajar-pelajar IPT Zon Sarawak yang dihantar pulang kelmarin melibatkan pelajar dari UNIMAS, UiTMCS, Politeknik Kuching, Politeknik Betong, UCSI dan Swinburne.

Pelajar-pelajar IPT Zon Sarawak juga akan menjalani saringan pemeriksaan kesihatan terlebih dahulu sebelum dibenarkan menyertai program penghantaran pulang berkenaan.

Secara Rawak

Artikel Terbaru