Monday, June 27, 2022

Pengangkutan awam beroperasi Isnin ini

Secara Rawak

KUALA LUMPUR: Berikutan keputusan kerajaan membuka semula ekonomi negara secara berperingkat-peringkat, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, mulai Isnin ini, semua perkhidmatan pengangkutan awam akan kembali beroperasi seperti sebelum pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac.

Beliau  dalam satu kenyataan berkata beberapa panduan berkaitan perkhidmatan pengangkutan awam akan dikuatkuasakan mulai 4 Mei bagi memudahkan perjalanan orang ramai ke tempat kerja dan membolehkan syarikat terbabit beroperasi dengan baik.

“Pengguna pengangkutan awam diingatkan supaya mematuhi semua garis panduan jarak selamat sekurang-kurangnya satu meter selagi mana ia boleh dilaksanakan. Gunakan kaedah tanpa sentuhan ketika berurus niaga jika boleh,” katanya.

“Semua penumpang dan kakitangan dalam perkhidmatan pengangkutan awam diingatkan supaya sentiasa mematuhi garis panduan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan dari semasa ke semasa berikutan PKP masih lagi dikuatkuasakan dan belum ditamatkan,”  katanya.

Beliau berkata memandangkan lebih ramai pengguna akan berada di stesen dan perhentian atau terminal berikutan pengumuman Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), pengendali pengangkutan awam diarahkan mengambil langkah pencegahan sewajarnya.

Ini termasuk memastikan jarakan selamat diamalkan, pensanitasi tangan mudah diperoleh dan kerap menjalankan sanitasi di tandas awam, tempat duduk serta tempat yang sentiasa disentuh orang ramai, katanya.

Wee juga menasihati pengguna supaya mematuhi peraturan tambahan yang ditetapkan pengendali pengangkutan awam, sekiranya ada.

“Penumpang dan kakitangan pengangkutan awam juga digalakkan untuk memakai penutup hidung dan mulut serta pensanitasi tangan sebelum dan selepas menggunakan pengangkutan awam,” katanya.

Beliau turut mengingatkan individu yang mempunyai suhu badan tinggi agar tidak menggunakan pengangkutan awam dan segera menjalani pemeriksaan di klinik kesihatan terdekat.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru