Friday, September 30, 2022

Ramai penduduk masih tidak dapat menerima bantuan makanan

Secara Rawak

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah memasuki fasa kedua dan wabak Coronavirus @ COVID-19 terus meningkat setiap hari. Semakin ramai orang yang menghadapi masalah kekurangan makanan tidak menerima bantuan makanan dengan sewajarnya.

PAS Miri menerima banyak aduan daripada penduduk kampung bahawa sukar untuk mendapatkan bekalan makanan dan ia tertangguh kerana mereka perlu mengisi borang dalam talian dan sudah tentu mengambil masa untuk diproses. Sudah tentu, penduduk kampung yang tidak mempunyai kemudahan dan keupayaan untuk mengisi dalam talian adalah sukar untuk mendapatkan bantuan segera.

Menurut pengadu yang tidak mahu namanya disiarkan, penduduk Kpg Lusut, Permy Jaya, Tudan, Pujut dan hampir semua kawasan di sekitar bandaraya Miri, serta peniaga Pasar Malam Seberkas dan lain-lain, sukar mendapatkan bantuan disebabkan PKP.

Menurut pengadu, PKP kini menjadikan lebih sukar bagi NGO dan badan amal yang lain untuk mengedarkan keperluan asas secara langsung kepada orang-orang yang terputus bekalan makanan di sekitar bandaraya Miri terutamanya di pinggir bandar dan kawasan perumahan.

Menurut pengadu lagi, bantuan itu agak perlahan jadi sesetengah orang terpaksa meninggalkan rumah

mencari makanan mereka sendiri. Bagi mereka yang memiliki ladang dan mempunyai wang, mereka boleh membeli keperluan mereka sendiri tetapi mereka yang miskin dan tidak mempunyai wang, sudah tentu, mereka kelaparan kerana tiada bekalan makanan sampai ke tempat mereka.

Mungkin ini salah satu sebab mereka terpaksa meninggalkan rumah kerana mereka tidak dapat menahan tekanan hidup. “Berat mata memandang, Berat lagi bahu memikul” (Anda boleh melihat atau merasakan kesedihan atau ketidakgembiraan seseorang, tetapi lebih berat pada bahu yang membawa beban kesedihan atau ketidakgembiraan) ramai yang mungkin menghadapi masalah yang sama dengan bantuan lewat, mereka perlu meninggalkan rumah untuk menyara kehidupan seharian keluarga mereka.

Terdapat juga NGO dan badan amal yang cuba menyalurkan bantuan secara langsung kepada penerima tersebut tetapi tidak dapat melakukannya kerana PKP. Mereka terpaksa menangguhkan bantuan untuk mencari alternatif lain untuk mengedarkan sumbangan yang boleh dihantar terus kepada penerima dengan segera.

Sementara itu, pengagihan sumbangan keperluan asas kepada penduduk Kpg Kuala Suai, Niah berjaya disampaikan sebelum PKP fasa ke dua dilaksanakan dimana pergerakan hanya dibenarkan 10 km. Sumbangan mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa tempatan dengan kerjasama Jabatan Amal Malaysia, Dewan Pemuda PAS Kawasan Miri dan NGO Pertubuhan Kebajikan Rumpun Islam Sejagat Miri (KERIS).

Sumbangan daripada dana awam yang diperoleh dari PAS Bintulu dan PAS Miri khusus untuk pengedaran kepada penduduk kampung yang terputus dari bekalan makanan. Turut hadir menyampaikan sumbangan kepada 13 keluarga di kampung itu ialah Ketua PAS Sibuti (YDP), Encik Zulaihi @ Anai yang diiringi oleh Encik Yusuf Awang Kerta, Setiausaha JKKK Kpg Kuala Suai.

PAS menggesa bantuan makanan harus dilaksanakan dengan segera dan secara sistematik agar semua sumbangan ke pusat kebajikan dapat diedarkan ke kawasan sasaran tepat pada waktunya.

Bekalan barangan runcit untuk setiap keluarga sekurang-kurangnya boleh bertahan selama seminggu atau lebih dalam tempoh PKP. Kerajaan perlu memberi kebenaran kepada sukarelawan NGO jika tidak ada tenaga manusia yang cukup untuk mengedarkan bekalan makanan kepada orang-orang yang memerlukan segera. Bantuan segera perlu dibuat tanpa mengira bangsa, agama atau fahaman politik. Bagi mereka yang tidak terlibat dalam pengedaran sumbangan, lebih baik tinggal di rumah.

Jofri Jaraiee
Pesuruhjaya PAS Sarawak

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru