Friday, September 30, 2022

Perlukah bazar Ramadan diadakan di Sarawak tahun ini?

Secara Rawak

Bazar Ramadan perlu mempunyai peraturan yang ketat untuk keselamatan pengguna dan penjaja

Jika wabak Coronavirus @ COVID-19 terus meningkat setiap hari, maka PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) mungkin akan dilanjutkan sebulan lagi dan membuat ia lebih sukar bagi mereka yang mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan seharian mereka, terutamanya perniagaan kecil yang mengharapkan pendapatan harian mereka.

Ramadan akan muncul tidak lama lagi, jadi bagi mereka yang biasanya melakukan perniagaan di Bazar Ramadan, sukar bagi mereka untuk menambahkan pendapatan mereka jika mereka dilarang menjalankan perniagaan apabila PKP dilaksanakan pada ketika itu.

Untuk meneruskan perniagaan mereka pada masa itu, kerajaan perlu mencari tapak yang sesuai dan harus ada peraturan yang ketat untuk keselamatan pengguna dan penjaja untuk menjarakkan diri dari mana-mana gerai.

Pintu masuk dan keluar dari Bazar Ramadan mesti dikawal dengan ketat untuk mengelakkan kesesakan dan terlalu ramai pengunjung atau pembeli pada satu masa. Pembeli boleh menjarak antara satu sama lain dan pembeli boleh memilih, membayar apa yang mereka perlukan dan kemudian pergi keluar ke ruang yang disediakan bagi orang ramai untuk mengelakkan kesesakan di satu kawasan.

Sebelum tapak yang dikenal pasti ini boleh digunakan untuk perniagaan, pertama, harus ada proses sanitasi untuk mengurangi penyebaran COVID-19. Proses sanitasi sangat penting di mana-mana tempat pembekal khidmat makanan untuk mencegah keracunan makanan dan mengekalkan kebersihan semasa memproses makanan.

Ia memastikan bahawa semua permukaan dibersihkan dengan kerap dan mengurangkan risiko jangkitan bakteria atau patogen lain dari permukaan yang tercemar dengan membersihkan peralatan seperti papan pemotong atau peralatan memasak dan sebagainya. Mungkin dengan cara ini, ia dapat mengurangkan risiko jangkitan virus atau bakteria di tempat lain.

Kami menggesa pihak berkuasa menjalankan proses sanitasi secara keseluruhan, terutama di zon merah dan kawasan awam, jadi jangkitan COVID-19 boleh dirawat dengan berkesan. Sekarang semua pihak harus bekerjasama dengan kerajaan untuk menangani penyebaran COVID-19 dengan mematuhi larangan dan tinggal di rumah dengan menjalani kehidupan yang sihat dan selamat.

Terpulang kepada pihak kerajaan jika ia akan memberi peluang kepada perniagaan untuk meneruskan perniagaan mereka secara terbuka tetapi terkawal atau tertutup menggunakan perkhidmatan dalam talian tapi yang penting wabak COVID-19 dapat dikawal dari terus merebak.

Semoga masalah ini dapat diselesaikan dalam keadaan menang-menang sehingga semua orang dapat terus menjalani kehidupan mereka dengan selamat dan dalam keadaan sehat. Marilah kita berdoa kepada Allah supaya penyakit COVID-19 dapat dikawal dan dihalang daripada terus menyebar dan
kita boleh menjalani kehidupan seperti biasa.

Jofri Jaraiee
Pesuruhjaya PAS Sarawak

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru