Sunday, November 27, 2022

Dipotong gaji RM18.3 juta

Secara Rawak

ROM: Bintang Juventus/Real Madrid, Cristiano Ronaldo bersetuju dipotong gaji sekitar 3.8 juta euro (RM18.3 juta) dalam usaha untuk membantu kelab ketika wabak Covid-19.

Juventus tidak mengumumkan secara spesifik potongan gaji itu tetapi hanya mengumumkan di laman rasmi kelab itu.

“Juventus ingin memaklumkan berikutan perkembangan kesihatan global yang menganggu aktiviti sukan, kami sudah mencapai persetujuan bersama-sama pemain dan jurulatih berhubung baki gaji musim ini,” jelas kenyataan kelab.

Difahamkan persetujuan dicapai selepas kapten kelab, Giorgio Chiellini mengadakan perbincangan dengan barisan pemain lain. Juventus mengumumkan pemotongan gaji itu membolehkan kelab melakukan penjimatan sekitar 90 juta euro (RM434 juta).

Ronaldo sendiri meraih pendapatan 31 juta euro (RM149 juta) dan jika anggaran RM18.3 juta itu benar, barisan pemain lain akan dikenakan potongan sebanyak 10 peratus daripada gaji mereka.

Namun ada kemungkinan pemain bergaji besar seperti Ronaldo diminta untuk dikenakan pemotongan gaji lebih banyak. Kelab Turin itu menyaksikan tiga pemain mereka, Daniele Rugani, Blaise Matuidi dan Paulo Dybala positif Covid-19.

Itali ketika ini sedang menjalani perintah berkurung untuk membendung penularan wabak itu dan aksi bola sepak di negara itu dijangka akan ditangguhkan untuk tempoh beberapa bulan lagi.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru