Friday, September 30, 2022

Perluaskan perkhidmatan bas hidrogen untuk kanak-kanak sekolah

Secara Rawak

Perkhidmatan bas Hidrogen Sarawak yang dinanti-nantikan di Sarawak akan secara rasmi bermula di bandaraya Kuching dan menawarkan penumpang percuma di dua laluan dengan perhentian berhampiran pelbagai tarikan di bandar.

Kami berharap perkhidmatan Bas Hidrogen akan diperluaskan ke seluruh bandar Sarawak. Ia adalah baik untuk memudahkan penumpang menggunakan perkhidmatan percuma ke tempat kerja dan membeli-belah, terutamanya untuk golongan berpendapatan rendah dan warga tua.

Kami juga mencadangkan agar lebih baik menggunakan perkhidmatan Bas Hidrogen untuk kanak-kanak dan pelajar yang tinggal jauh dari sekolah menggunakan perkhidmatan ini. Sekurang-kurangnya ia dapat membantu keluarga berpendapatan rendah dan orang yang bekerja tidak perlu menunggu untuk membawa anak-anak mereka ke dan dari sekolah.

Kami menggesa pihak berkuasa untuk memberi pertimbangan sewajarnya kepada mereka yang benar-benar memerlukan perkhidmatan bas hidrogen ini untuk mendapat manfaat daripada perkhidmatan percuma ini. Jangan biarkan perkhidmatan percuma ini hanya memberi manfaat kepada orang luar, tetapi penduduk tempatan sendiri kurang mendapat faedah darinya.

Kerjasama dengan pihak berkuasa yang berkaitan untuk membuat perkhidmatan ini dapat diakses oleh kumpulan sasaran ini sangat dihargai.


Jofri Jaraiee
Pesuruhjaya PAS Sarawak

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru