Friday, September 30, 2022

Tiada masalahnya mempelajari tulisan Jawi

Secara Rawak

Malaysia terdiri daripada pelbagai kaum dan agama dan mereka hidup dalam aman damai dan harmoni.

Mempelajari pelbagai bahasa atau penulisan sangat disyorkan supaya kita dapat mengenali budaya dan agama kaum lain. Jika kita dapat menguasai banyak bahasa dan tulisan, lebih mudah untuk berkomunikasi dengan satu sama lain dan dengan pelbagai kaum dan memupuk hubungan yang lebih erat antara kaum dan agama. 

Hasrat Kementerian Pendidikan untuk memperkenalkan tulisan kaligrafi dan tulisan Jawi untuk mata pelajaran Bahasa Melayu untuk Tahun Empat sepatutnya diberi sokongan oleh semua pihak tanpa mengira bangsa dan agama.

Kenapa kita harus menjadikan tulisan Jawi isu semata-mata untuk kepentingan pihak tertentu? Pelajaran penulisan Jawi yang akan diajar di Sekolah Rendah Tahun Empat sangat bermanfaat untuk pelajar mengenal dan mempelajari tulisan Jawi. Sekiranya ia boleh dibuat peringkat awal Tahun Pertama Sekolah Rendah lebih baik lagi.

Tiada sebab untuk parti politik tertentu dan organisasi atau persatuan untuk menentang program pembelajaran tulisan Jawi ini kerana ia meningkatkan pengetahuan pelajar kerana mereka dapat berkomunikasi dalam banyak bahasa dengan mudah dan mesra.

Pertubuhan seperti Persatuan Gabungan Jawatankuasa Sekolah Cina (Dong Zong) dan Gabungan Persatuan Guru-guru Sekolah Cina Malaysia (Jiao Zong) yang menentang pengenalan pembelajaran Jawi di sekolah vernakular tidak mempunyai alasan kuat untuk menghalang pembelajaran Jawi. Jika mereka boleh bertindak di luar had mereka, adakah mereka sedar bahawa tindakan mereka adalah satu pembaziran masa dan boleh menyebabkan persengketaan kaum dan agama di negara ini.

Bagi mereka yang menentang tulisan Jawi ini boleh menyebabkan orang lain bertindak balas, mereka harus menghentikannya, jika tidak, ia boleh menyebabkan persengketaan kaum dan agama di negara ini.

Pasukan keselamatan mesti bertindak tegas terhadap pelampau ini untuk mengelakkan persengketaan kaum dan agama yang boleh menyebabkan negara tidak aman.

Kami menggesa semua pihak supaya bertenang dan rasional dalam memastikan keselamatan negara kita tidak terjejas oleh isu sensitif ini. Setiap orang harus menghormati budaya dan kepercayaan masing-masing, sebarang pertikaian tidak dapat diselesaikan secara emosional.

Mana-mana persatuan / organisasi yang menyebabkan ketidakstabilan di negara ini perlu berhati-hati untuk tidak bertindak balas terhadap isu sensitive kerana rakyat dari pelbagai kaum dan agama akan bertarung satu sama lain kerana isu sensitif yang mereka mainkan. Jika mereka terus mengganggu ketenteraman awam, mereka perlu diambil tindakan. Sekiranya golongan ini tinggal di negara lain, mereka tidak akan diberikan keistimewaan dan layanan yang sama dan sebagainya seperti di Malaysia.

Marilah kita belajar menghormati tradisi kebudayaan pelbagai kaum dan kepercayaan mereka supaya kita dapat mengenali satu sama lain dengan lebih baik dan hidup dalam damai dan harmoni di negara ini. Lebih baik bagi kita untuk belajar banyak ilmu pengetahuan daripada terus bertengkar satu sama lain untuk perkara-perkara yang tidak memberi manfaat kepada negara.

Akhir sekali, apakah manfaat menentang pembelajaran tulisan Jawi dan keburukan pembelajaran tulisan Jawi? Marilah kita berfikir secara rasional dan mengelakkan pertikaian kaum dan agama di negara ini.

Jofri Jaraiee
Pesuruhjaya PAS Sarawak

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru