Tuesday, July 27, 2021

PAS: Rakyat sudah muak dengan permainan kotor PH

Mesti baca

PONTIAN: Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP) mengucapkan tahniah kepada calon BN yang mewakili pihak pembangkang dalam PRK Tanjung Piai atas kemenangan rasmi sekali gus menandakan agenda Muafakat Nasional yang melibatkan persefahaman dan kerjasama antara PAS Umno diterima oleh rakyat umumnya.

Menurut Ketua Dewan Ulama PAS Pusat Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh, DUPP juga menyifatkan dengan kemenangan pihak pembangkang ini menjadi isyarat jelas di pihak rakyat yang sudah jemu dengan ‘permainan kotor’ politik PH.

Ini, katanya kerana PH tidak berkesudahan dengan alasan menyalahkan pihak kerajaan terdahulu sedangkan PH terus menerus gagal membawa perubahan yang sewajarnya sebagaimana yang diharapkan oleh pengundi pada PRU 14 lepas.

Kekalahan PH yang berturut-turut dalam siri PRK di Semenyih, Cameron Highland dan Rantau sebelum ini menunjukkan bahawa keadaan PH yang ada pada hari ini sudah tidak stabil dan tidak lagi diterima oleh majoriti rakyat serta penerimaan rakyat kepada kerjasama antara dua parti politik Melayu Muslim terbesar dan terlama di negara ini iaitu PAS dan Umno,” katanya dalam satu kenyataan.

Pergolakan dalaman PH sedikit sebanyak menjadi faktor rakyat muak dengan sikap pimpinan PH yang bercakaran sesama sendiri demi jawatan sedangkan kebajikan rakyat masih terus terabai. Malah dalam PRK kali ini walau pimpinan utama PH turun berkempen jelas ia tidak lagi memikat hati pengundi yang sudah serik dengan kebobrokan PH sekarang ini,” katanya.

Justeru, katanya, DUPP mengajak semua untuk kembali kepada asas berpolitik yang dianjurkan di dalam Islam dengan menolak segala bentuk politik yang berbaur fitnah dan memastikan persaingan dalam ruang demokrasi ini bersandarkan hujah-hujah yang benar lagi jelas. 

Secara Rawak

Artikel Terbaru