Tuesday, June 28, 2022

Festival Lumba Kerbau di Limbang bermula Sabtu ini

Secara Rawak

LIMBANG: Festival Pesta Badudun dan Lumba Kerbau bakal diadakan selama dua hari bermula 9 Mac ini bertempat di Kampung Gadong, Limbang.

Perayaan yang sinonim dengan komuniti melayu di Bahagian Limbang itu dianjurkan oleh Persatuan Limbang (LMA) dan Persatuan Penternak dan Lumba Limbang dengan kerjasama Pejabat Residen Limbang.

Menurut Presiden LMA, Mohamad Abu Bakar, persiapan telah dibuat dengan pelbagai aktiviti menarik semasa festival berkenaan berlangsung.

Tambah beliau lagi, festival akan dirasmikan oleh Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Zohari Tun Abang Openg pada 10 Mac.

Antara aktiviti yang disediakan adalah perlumbaan kerbau ikonik, aktiviti kebudayaan, pameran masakan tradisional dan sukan-sukan lain.

Aktiviti utama adalah perlumbaan kerbau di mana ia merupakan tradisi tempatan yang mencerminkan latar belakang pertanian Limbang yang kini menjadi tarikan pelancong.

Kira-kira 30 ekor lembu yang akan mengambil bahagian dibahagikan kepada kategori kerbau bersaiz besar dan kecil.

Pesta Badudun telah disenaraikan di dalam Kalendar Acara Sarawak yang bermaksud ‘rumah terbuka’ dalam bahasa Kedayan merupakan festival untuk penduduk di sekitar Limbang berkumpul dan berinteraksi antara satu sama lain.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru