Saturday, May 8, 2021

Pelabur minat labur di Sarawak kerana kestabilan politik – Abang Johari

Mesti baca

KUCHING: Pelabur, terutama dari China dan Korea Selatan, terus menyokong program perindustrian Sarawak kerana kestabilan politiknya, kata Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Beliau berkata pelabur terbabit yang khususnya berminat ke atas Taman Perindustrian Samalaju  dan Taman Teknologi Tinggi Samajaya di sini, juga yakin ke atas dasar kerajaan yang konsisten dan jelas manakala keupayaan tenaga boleh baharunya sangat besar.

“Kejayaan Taman Teknologi Tinggi Samajaya juga menggalakkan. Pada minggu lepas, saya melancarkan fasa pertama kemudahan pengeluaran elecfoil di Samajaya bernilai RM400 juta.

”Jumlah pelaburan oleh syarikat-syarikat di Samajaya telah melebihi RM12 bilion dan lebih banyak syarikat asing menunjukkan kesediaan mereka untuk melabur di sana,” kata Abang Johari dalam mesej Tahun Baharu Cina di sini hari ini.

Mengenai Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak (SCORE), beliau berkata sehingga kini, SCORE telah mencatatkan kira-kira RM80 bilion pelaburan awam dan swasta.

Beliau berkata menerusi Rancangan Pembangunan SCORE, negeri itu dijangkakan menjana kira-kira RM334 bilion pelaburan, yang apabila direalisasikan sepenuhnya, akan mewujudkan 1.6 juta peluang pekerjaan baharu, terutama bagi golongan muda Sarawak.

Beliau yakin ekonomi Sarawak akan berkembang pada kadar yang menggalakkan dalam beberapa tahun akan datang kerana dasarnya telah menjurus kepada pertumbuhan dan pengembangan, dengan pertumbuhan yang diunjurkan sebanyak 5 peratus untuk 2019 berbanding 4.6 peratus untuk 2018.

Secara Rawak

Artikel Terbaru